Планирана е обща мисия за сигурност и отбрана в Украйна, както и посещение на външните министри на ЕС в Киев. Това каза на брифинг външният министър Теодора Генчовска. По думите й Министервството на външните работи всеки месец ще дава брифинг с актуална информация за случващото се. 

Снощи генералният секретар на НАТО даде брифинг и информира, че НАТО е връчил своите предложения на Русия, предхождани от тези САЩ. Идеята е да се продължи диалога в съвета НАТО-Русия с цел деескалация на напрежението.

В документа най-общо се включва прозрачност в контрола на въоръжението, мерки за прекратяване на риска и отговорно отношение по на действията на двете страни в космоса, съобщи Генчовска.

„Министрите на външните работи и на отбраната на Украйна ще бъдат поканени за участие в заседанията на съветите на външни работи и по отбрана на ЕС през февруари“, каза още тя.

„Имаме възможност с наши сили и средства, ако е необходимо да евакуираме българите в Украйна, посочи още Генчовска. Министърът добави, че към този момент няма проявено желание за евакуация.

Стана ясно още, че България е подновила предложението си да охранява въздушното пространство на РСМ.

„Рестартирахме диалога с РСМ, очакваме да има надграждане с резултати по политиките, с амбициозните планове на целия Министерски съвет, очакваме конкретни резултати“, коментира Генчовска.

По думите ѝ вчерашната дискусия в Народното събрание е била много полезна.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук