Основателите на опозиционната партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ, водени от Любчо Георгиевски, Гойко Яковлески Димитър Димитров, Любе Бошковски Горан Рафайловски, Ѓулистана Марковска Люпчо Балковски и др. чрез писмо до обществеността призоваха гражданите на Македония да излязат на референдума на 30 септември и да гласуват „ЗА“.

„Договорите с България и Гърция за Македония означават за страната ни утвърждаване като равноправна съседка и член на НАТО и ЕС, с регионално и международно признати македонска идентичност и език. Това означава обвързано национално и регионално помирение, безопасен и открит простор за инвестиции, сътрудничество и комуникации. С тези договори Македония, от обект на манипулация, от разменна монета, се превръща в проводник на най-големите европейски ценности. Международни експерти и политици ги изтъкват като пример за решаване на спорове между държави“, се посочва в съобщение на основателите на ВМРО-ДПМНЕ.

Според тях гласуването по въпроса „Дали сте за влизане в НАТО и ЕС с приемането на договора с Гърция“ на предстоящия референдум, който ще се проведе на 30 септември 2018 г., е пряко и естествено продължение на първия референдум от 8 Септември 1991 г.

„С това завършва окончателното международно утвърждаване на нашата родина, Република Македония“, казват учредителите на основната опозиционна партия в Македония.

Те отбелязват в изявлението си, че са наясно с историческата значимост на приемането на договора с Гърция, особено в тези моменти „на кръстопът“ и подчертават, че мечтата на страната още от първото утро като независима Република Македония е членство в ЕС и НАТО.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!