Турция
на снимката: лидерите на четирите опозиционни партии в Турция

Четири турски опозиционни партии обявиха, че се обединяват, за да се противопоставят на президента Реджеп Ердоган на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 24 юни.

След емблематичното гласуване в сила ще влезе нова президентска система, договорена чрез референдум от април 2017 г., която според опозицията ще даде на държавния глава авторитарни правомощия.

Основната опозиционна Народно-републиканска партия (НРП), Партията на доброто (IYI), консервативната партия Саадет (СП) и Демократическата партия (ДП) формираха Алианса за нацията срещу народния алианс на управляващата Партия на справедливостта и развитието на Ердоган (ПСР) и Партията на националистическото движение.

Опозиционният съюз ще се противопостави единствено на парламентарните избори. Три партии в блока ще имат свои кандидати за президентските избори.

Ако спечели Ердоган, той ще получи още петгодишен мандат, който ще му позволи да продължи с трансформацията на Турция, която започна, когато за пръв път стана премиер през 2003 г.

Прокюрдската Демократична партия на народите (HDP), която е силно враждебна към Ердоган, обяви харизматичния бивш лидер Селахаттин Демирташ за кандидат за президент, въпреки че в момента той е зад решетките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук