Американски съд осъди бившият инженер на „Фолксваген“ Джеймс Робърт Лианг на близо 3 години и половина затвор. Причината е ролята му в скандала с фалшиви показатели на вредни емисии, известен като „Дизелгейт“.

Лианг получи присъда от 40 месеца затвор и трябва да плати глоба в размер на 200 000 долара, след като се призна за виновен по обвинения в измама и нарушение на екологичното законодателство на САЩ.

Съдът разпореди още Лианг да изтърпи две години пробация след освобождаването си, въпреки че не е изключено той да бъде депортиран в родната си Германия, когато това стане.

Присъдата на инженера е значително по-строга от тази, която се очакваше да получи заради сътрудничеството с властите. Адвокатите на подсъдимия от своя страна настояваха за една година пробация и домашен затвор, тъй като благодарение на признанията му са били повдигнати обвинения срещу други трима души.

Лианг призна през септември, че има вина за измамата на „Фолксваген“, в рамките на която са били разработени устройства, които прикриват реалното количество вредни емисии, изхвърляни от някои дизелови двигатели на производителя.

Присъдата идва само няколко седмици, след като бившият изпълнителен директор на „Фолксваген“ Оливе Шмид също се призна за виновен по обвинения в измама и заговор.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!