корупция

Основните виновници в дългогодишно дело за корупция, свързано с германската група „Сименс“ и гръцкия телекомуникационен оператор OTE, бяха осъдени на 15 години затвор от гръцките съдии днес, съобщава АФП. Базираната в Бавария „Сименс“ е една от най-старите германски компании, а връзките й с Гърция започват още през 19-и век. Тя е била заподозряна, че е подкупила различни служители, за да сключи един от най-доходоносните договори в страната – голямото обновяване на телекомуникационната мрежа в края на 90-те години. Както става ясно от присъдите, поведението на фирмата в Гърция рязко контрастира с морализаторската позиция на Германия, която системно отправя на балканските държави забележки за корупция.

Гръцки апелативен съд миналия месец обяви 22 присъди по делото, включително на бивши ръководители на „Сименс“ и банкери. Днес той постанови 15-годишни присъди на бившия местен шеф на „Сименс“ Михалис Христофоракос, който избяга в Германия преди десетилетие, и на неговия заместник Христос Каравелас, който също е в чужбина, наред с други хора.

Процесът започна през 2015 г., но първоначалното разследване започна преди повече от десетилетие. Оттогава са починали десет обвиняеми.

През 2011 г. парламентарна комисия определи, че завишените договорни цени струват на страната поне два милиарда евро (2,2 милиарда долара при сегашните темпове) през 90-те години.

Като цяло се твърди, че „Сименс“ е похарчил около 70 милиона евро за подкупи в Гърция, според гръцките съдебни източници. Смята се, че част от тези пари са попаднали в джобовете на различни високопоставени гръцки служители, които са помагали при посредничеството на договорите. Парламентарната комисия включва 15 министри или бивши министри от двете основни тогава партии „Пасок“ и „Нова демокрация“, които се редуваха във властта през предходните три десетилетия.

Двама бивши служители на „Пасок“ – бившият партиен стратег и помощник на бившия премиер Костас Симитис и бивш министър, признаха, че са вземали пари от „Сименс“. Единият от тях получи условна присъда през 2017 г., а другият бе оправдан миналия месец.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!