протест пред Министерски съвет

Осем души са задържани при снощните протести в столицата. Двама са арестувани за притежание на наркотици, а шестима с ножове, боксове и пиротехника, обявиха от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Зам.-директорът на службата Антон Златанов поясни, че задържаните са част от групата провокатори, които късно снощи сложиха маски и започнаха да хвърлят димки. Граждани обаче направиха жив щит между полицията и младежите с качулки и черни тениски, за да не се стига до нови провокации и сблъсъци с органите на реда.

„Между задържаните има криминално регистрирани, непълнолетни… Палитрата от арестувани е широка“, посочи Златанов.

 

Златанов каза още, че продължава проверката за евентуално полицейско насилие над протестиращи.

„Проверката тече интензивно. Установени са някои от служителите и те няма да работят, докато тече проверката“, допълни той.

Зам-директорът на СДВР призова протестът пред бившия Партиен дом да приключва към 21- 22 часа.

„След това картинката се променя, сформират се точно такива агресивни групи, някои от тях употребили алкохол и започва ескалация на напрежението. Ние имаме начини и стъпки за деескалация на това напрежение. Умолявам отново всички протестиращи, когато се стъмни, приберете се, не оставяйте до по-късно, за да не ескалира напрежението“, настоя Златанов.

За пореден път той призова протестиращите да проявят разум и да търсят съдействието на униформените, за да се разграничават от агресивните групи сред тях.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!