Жозеп Борел
На снимката: Жозеп Борел, върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност

Във връзка с ескалиращата агресивна война на Русия срещу Украйна и незаконното анексиране на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон Съветът на Европейския съюз реши днес да наложи нов пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Русия, предадоха от пресслужбата на Съвета.

Договореният пакет включва серия от остри мерки, които имат за цел да засилят натиска върху руското правителство и икономика, да отслабят военния капацитет на Русия и да накарат Кремъл да си плати за неотдавнашната ескалация.

„Този нов пакет от санкции срещу Русия е доказателство за решимостта ни да спрем военната машина на Путин и да отговорим на последната му ескалация с фалшиви „референдуми“ и незаконно анексиране на украински територии. Ние нанасяме допълнителен удар върху военната икономика на Русия, ограничаваме нейните възможности за внос/износ и сме на бърза ръка, за да се освободим от руската енергийна зависимост. Насочваме се и към отговорните за незаконното анексиране на украински територии. ЕС ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, се казва в съобщението.

Договореният днес пакет въвежда в законодателството на ЕС основата за въвеждане на ценови таван, свързан с морския транспорт на руски нефт за трети държави, и допълнителни ограничения върху морския транспорт на суров нефт и нефтопродукти за трети държави.

Конкретно комбинацията от тези мерки е следната: Забранява се извършването на морски транспорт и предоставянето на техническа помощ, брокерски услуги, финансиране или финансова помощ, свързани с морския транспорт до трети държави на суров нефт (от декември 2022 г.) или нефтопродукти (от февруари 2023 г.), които произхождат или се изнасят от Русия. Дерогацията от ценовия таван ще позволи предоставянето на транспорта и тези услуги, ако нефтът или петролните продукти се закупуват на или под предварително установен ценови таван. Новата забрана за корабите на ЕС да извършват морски транспорт на такива продукти за трети държави ще се прилага от датата, на която Съветът ще вземе единодушно решение за въвеждане на ценовия таван. Ценовият таван ще намали драстично приходите, които Русия получава от петрол, след като незаконната ѝ война срещу Украйна завиши световните цени на енергията. Ограничаването на цените на петрола може да послужи и за стабилизиране на световните цени на енергията.

Що се отнася до търговията, ЕС удължава забраната за внос на стоманени продукти, които или произхождат от Русия, или се изнасят от нея. Допълнителни ограничения за внос се налагат и на дървесна маса и хартия, цигари, пластмаси и козметика, както и на елементи, използвани в бижутерийната промишленост, като камъни и благородни метали, които като цяло генерират значителни приходи за Русия. Продажбата, доставката, трансферът или износът на допълнителни стоки, използвани в авиационния сектор, също ще бъдат ограничени.

Договореният днес пакет включва също така:

  • налагане на санкции на физически и юридически лица, които са играли роля в организирането на незаконни „референдуми“, на представители на отбранителния сектор и на известни лица, разпространяващи дезинформация за войната. Съветът реши също така да разшири критериите за включване в списъците, на които могат да се основават конкретните обозначения, за да се включи възможността за насочване към лица, които улесняват заобикалянето на санкциите на ЕС;
  • разширяване на списъка на забранените изделия, които могат да допринесат за военното и технологичното усъвършенстване на Русия или за развитието на нейния сектор на отбраната и сигурността. Списъкът вече ще включва някои електронни компоненти, допълнителни химикали и стоки, които могат да бъдат използвани за смъртно наказание, изтезания или друго жестоко, нечовешко или унизително отношение;
  • забрана за продажба, доставка, трансфер или износ на граждански огнестрелни оръжия и техните основни компоненти и боеприпаси, военни превозни средства и оборудване, паравоенно оборудване и резервни части;
  • забрана за граждани на ЕС да заемат длъжности в управителните органи на някои руски юридически лица, образувания или органи, които са държавна собственост или се контролират от държавата;
  • включването в списъка на държавните предприятия, за които важи забраната за транзакции, на Руския регистър на морските кораби – предприятие със 100 % държавно участие, което извършва дейности, свързани с класификацията и инспекцията, включително в областта на сигурността, на руски и неруски кораби и плавателни съдове;
  • пълна забрана за предоставяне на услуги за портфейли, сметки или попечителство на криптоактиви на руски лица и резиденти, независимо от общата стойност на тези криптоактиви;
  • забрана за предоставяне на архитектурни и инженерни услуги, както и на консултантски услуги в областта на информационните технологии и правни консултации в Русия.

Съветът реши също така, че от днес географският обхват на ограниченията, въведени на 23 февруари, включително по-специално забраната за внос на стоки от неконтролираните от правителството райони на Донецка и Луганска област, ще бъде разширен, така че да обхване и неконтролираните райони на областите Запорожие и Херсон.

Защо ЕС налага още санкции на Русия?

На 21 септември 2022 г., въпреки многобройните призиви на международната общност към Русия незабавно да прекрати военната си агресия срещу Украйна, Руската федерация реши да продължи да ескалира агресията си срещу Украйна, като подкрепи организирането на незаконни „референдуми“ в частите на Донецка, Херсонска, Луганска и Запорожка област, които понастоящем са окупирани от Русия. Руската федерация също така продължи да ескалира агресията си срещу Украйна, като обяви мобилизация в Руската федерация и отново заплаши да използва оръжия за масово унищожение, казва се в съобщението на Съвета на ЕС.

Тези незаконни „референдуми“ бяха категорично осъдени на 22 септември 2022 г. с декларация на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от името на ЕС.

На 28 септември 2022 г. върховният представител излезе с декларация от името на ЕС, в която още веднъж осъди по най-категоричен начин незаконните фиктивни „референдуми“ и потвърди, че ЕС никога няма да признае нито тях, нито фалшивия им резултат. ЕС призова всички членове на ООН да направят същото. Върховният представител посочи също, че всички, които участват в организирането на тези незаконни фалшиви „референдуми“, както и отговорните за други нарушения на международното право в Украйна, ще бъдат подведени под отговорност и че в тази връзка ще бъдат предложени допълнителни ограничителни мерки срещу Русия. Върховният представител припомни, че Съюзът остава непоколебим в подкрепата си за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на нейните международно признати граници и изисква от Русия незабавно, напълно и безусловно да изтегли всички свои войски и военно оборудване от цялата територия на Украйна. Върховният представител заяви още, че Съюзът и неговите държави членки ще продължат да подкрепят усилията на Украйна за тази цел, докато е необходимо.

На 30 септември 2022 г. членовете на Европейския съвет приеха изявление, в което категорично отхвърлиха и недвусмислено осъдиха незаконното анексиране от страна на Русия на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Те заявяват също така, че като умишлено подкопава международния ред, основан на правила, и грубо нарушава основните права на Украйна на независимост, суверенитет и териториална цялост – основни принципи, залегнали в Устава на ООН и международното право, Русия излага на риск глобалната сигурност. Те призоваха всички държави и международни организации недвусмислено да отхвърлят това незаконно анексиране и припомниха, че Украйна упражнява законното си право да се защити от руската агресия, за да възстанови пълния контрол върху територията си, и има право да освободи окупираните територии в рамките на международно признатите си граници.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук