поскъпване на парното и топлата вода
на снимката: председателят на КЕВР Иван Иванов

„Ако не се случи нещо извънредно в международен мащаб, свързано с войната в Украйна, а ситуацията се запази такава, каквато е в момента, цените на природния газ за месеците ноември и декември няма да растат“. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса на тема „Зеленият преход – инвестиции в технологии и мрежови услуги“, която се провежда в хотел „Интерконтинентал“ в София, предаде БТА. По думите му за следващия месец дори се очаква газът да поевтинее.

Иванов припомни, че цената за октомври се понижи с 34 процента, което се дължи на два основни фактора. „Първият е, че на 1 октомври започна да функционира българо-гръцката газова връзка Стара Загора – Комотини. Освен това цената на газа на основната борса в Нидерландия също спадна“.

Председателят на КЕВР посочи, че в Европейския съюз (ЕС) газовите хранилища са пълни почти на 90 процента. В България този процент е 77 на сто, но до отоплителния сезон Иванов вярва, че хранилището ни в Чирен ще бъде запълнено.

Председателят на КЕВР счита, че инвестициите, свързани с новите технологии, трябва да бъде развивани, посочвайки, че през 2008 г. в България 10,3 процента беше енергията, произвеждана от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в брутното енергийно потребление. През 2019 г. този процент се удвоява и вече енергията, произведена от ВЕИ, е 21,6.

Съгласно План „Климат, Енергетика“ до 2030 г. потреблението на енергия в страната от ВЕИ ще достигне 27 процента в брутното енергийно потребление. „Проблемите у нас са в две насоки. Първият е с присъединяването на нови ВЕИ централи. Вторият проблем са електроенергийните системи, които трябва да бъдат реорганизирани по начин, по който да осъществят преноса и управлението на такава енергия. Това изисква инвестиции“, обърна внимание председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук