избори Македония

Ниска избирателна активност беше отбелязана на местните избори в РС Македония, сочат резултатите, огласени от Централната избирателна комисия (ЦИК) – 48 %. Т.е. от регистрираните 1 824 864 избиратели едва 848 104 са реализирали правото си на глас.

Лидерът на СДСМ и премиер на РС Македония Зоран Заев изрази увереност, че на втория кръг, който ще се проведе в 36 общини, плюс столицата Скопие, неговата политическа сила ще излезе победител.

„Изправени сме пред сериозна битка. Влизаме в борба за окончателна победа във втория тур на изборите”, заяви лидерът на СДСМ Зоран Заев на пресконференция в централата на партията.

Заев заяви, че в крайна сметка правителството ще спечели местните избори, че подкрепата в първия тур е сериозна и че те ще имат повече кметове от ВМРО-ДПМНЕ.

„Там, където ВМРО-ДПМНЕ води, вижте структурата на вота – кандидатите на нашите коалиционни партньори отнемат много гласове. Подкрепата, която получихме на първия тур е сериозна. Това е задължаващо и ние няма да позволим на никого да вземе страната обратно. Като цяло коалицията и СДСМ влизат във втория тур в 36 общини плюс град Скопие. Влизаме в битка за окончателна победа. В крайна сметка СДСМ ще има повече кметове в сравнение с ВМРО-ДПМНЕ”, заяви Заев.

Както при всеки изборен процес и опозицията в лицето но ВМРО-ДПМНЕ отчита „огромни успехи“. Лидерът на партията Християн Мицкоски отбеляза „огромна победа на народа на Македония“. На пресконференция той каза, че това е победа за „младите, старите, мъжете, жените, вярващите, атеистите, лекарите, професорите, мълчаливото мнозинство от гражданите“.

Християн Мицкоски
На снимката: Християн Мицкоски

Мицкоски каза, че ВМРО-ДПМНЕ е победител в първия тур в цели 20 общини и че е възможно този брой да се увеличи до 22, когато се преброят гласовете в Община Аеродром и в Община Кисела вода на столицата.

„Според нашия анализ Данела Арсовска има предимство от 2750 гласа пред кандидата на СДСМ Петре Шилегов“, допълни той.

В Прилеп води Борче Йовчевски от ВМРО-ДПМНЕ с получени 54,52% от подадените гласове. Кандидатът на управляващата СДСМ Горан Сугарески изостава значително с близо 5500 гласа или получени 10 840 гласа.

В Тетово води Теута Арифи от Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмети, но успява да се отскубне с достатъчно от конкурентите си. Арифи има 29,5%, срещу Вулнет Мурсели от АА/А (Алианс на албанците/Алтернатива)с 16%. Кандидатът на СДМС Хамдия Елезович е със скромните 6,15%.

В Охрид Кирил Пецаков от ВМРО-ДПМНЕ води с 48,54% (14 380 гласа), като изпреварва с малко Константин Георгиевски от СДСМ, който има подкрепата на 42,06% от гласоподавателите (12 460).

Иван Йорданов от ВМПО-ДПМНЕ е начело в Щип с 54,5% (9 636) пред Сашко Николов от СДСМ, който е с 37,8%(6 679).

В Битоля ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ също са в оспорвана надпревара. Тони Коняновски от основната опозиционна сила има 42,83% (19 532) пред Христо Кондовски от СДСМ с 39,2% (17891).

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук