Бенямин Нетаняху
на снимката: Лидерът на дясната партия Ликуд и настоящ премиер Бенямин Нетаняху

Израел провежда парламентарни избори, а според западния печат, вотът ще е най-оспорваният от години.

Лидерът на дясната партия Ликуд и настоящ премиер Бенямин Нетаняху, ще опита да си осигури пети мандат начело на страната.

Основните трудности пред него са обвинения в корупция и силната кандидатура на опозицията в лицето на пенсионирания генерал Бени Ганц, който оглавява центристкия алианс „Синьо и бяло“ и обещава на израелците по-прозрачно управление от това на Нетаняху.

Бени Ганц
на снимката: генерал Бени Ганц, който оглавява центристкия алианс „Синьо и бяло“

Очаква се нито една формация да не успее да спечели мнозинство в 120-местния Кнесет.

Когато започнат да излизат резултатите, около 22 часа българско време, ще започнат и преговорите за формиране на управляваща коалиция.

Снощи в Йерусалим Бенямин Нятаняху участва в митинг, на който призова привържениците си да не бъдат „самодоволни” и да отидат да гласуват, защото „левичарите“ още имат шанс да спечелят.

Стратегията на Нетаняху е да залага на все по-крайни послания, отправени към увеличаващата се група крайнодесни в израелското общество, коментират медии. Подобно послание беше и обявеното намерение след изборите да бъдат анексирани поселения на окупирания от Израел Западен бряг на река Йордан.

Конкурентите на Нетаняху разчитат много на шумно отразените в медиите обвинения в корупция срещу премиера, които той определя като „лов на вещици“. Бени Ганц каза на митинг на свои поддръжници, че Нетаняху се опитва да промени законите в Израел, за да не може да бъде осъден.

Последните проучвания на общественото мнение сочат, че Ликуд и Синьо и бяло са с изравнени позиции и вероятно ще вземат по 30 места в парламента.

Фрагментираната политическа система в Израел дава повече шансове на Нетаняху да успее да обедини Ликуд с други парламентарно представени групи и да формира правителство.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!