Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков
На снимката: Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Трайчо Трайков

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ държи под око делото срещу издателя Иво Прокопиев, бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и бившия финансов министър Симеон Дянков, става ясно от пост в „Туитър“ на Арлем Дезир, специален представител на ОССЕ за свободата на медиите.

„Внимателно следя законовите действия срещу медийния собственик Иво Прокопиев от „Икономедия груп“, издател на „Капитал“ и „Дневник“, известни като източници на независима и качествена журналистика в България. Плурализмът и свободата на медиите трябва да бъдат запазени и уважавани“ – заявява Дезир в поста си.

ОССЕ
На снимката: специалният представител на ОССЕ за свободата на медиите Арлем Дезир /източник: Туитър/

Той ръководи единственият в света междуправителствен орган за наблюдение на свободата на медиите. Службата на Дезир следи за нарушения, контактува със страната, която ги е допуснала, както и с другите замесени страни, после оценява данните и помага за регулиране на конфликта. Информацията, с която се работи, идва както от 57-те страни членки на ОССЕ, така и от неправителствени организации.

Неочаквано ускорение

Делото срещу Прокопиев и двамата бивши министри бе ускорено миналата неделя, когато съдът трябваше да се произнесе, но това бе отложено за тази неделя. Обвиненията са за нанасяне на щети на държавата заради занижени цени на нейни акции от електроразпределителното дружество EVN при тяхната продажба на борсата. По делото има още трима обвиняеми.

Прокопиев, Трайков и Дянков отричат да имат вина – първият, защото просто е изразявал свое мнение, а министрите – защото са обвинени за неща, които не са извършили пряко или са правени в изпълнение на правителствени решения.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!