Специализираният съд остави за постоянно в ареста всички задържани в спецакцията на летище София. Арестуваните са граничен полицай, началник смяна на аерогарата и двама души от Бангладеш, които  живеят у нас от години. Обвиненията срещу граничните служители са ­ за участие в организирана престъпна група, за взет подкуп и за незаконно прехвърляне на чужди граждани през границата.  Гражданите на Бангладеш са със същите обвинения,  като те са били посредници в предаването на подкупите, получени преди това от нелегалните мигранти, които са искали да стигнат незаконно до Западна Европа.

Престъпната група беше задържана в петък при акция на ДАНС, МВР и Специализираната прокуратура. Арестуваните са осигурявали безпрепятствено преминаване на нелегални мигранти през България в посока Западна Европа. Двамата каналджии, които са граждани на Бангладеш и от години живеят в България са набирали клиентите, а граничните полицаи са ги снабдявали с фалшиви документи. За услугата прибирали от бежанците по 5000 евро при влизане в България и по още 5000 евро при напускане. Нелегалните преминавали транзитно през летище София към страни в Европейския съюз.  Някои от тях били снабдявани с фалшиви документи, че са студенти в различни университети у нас.

Доказано е, че по канала са преведени две лица с гражданство в Бангладеш – миналата година през септември и сега на 25 май т.г., когато трасето вече е наблюдавано от ДАНС и от другите служби. Документите на мигрантите за влизане в България са били на редовни кипърски студенти с визи. Адвокатите на задържаните оспорват обвиненията, че клиентите им са част от организирана престъпна група поради липса на доказателства.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук