Четири социологически агенции в Лондон регистрират сериозен спад в рейтинга на Консервативната партия на британския премиер Тереза Мей, за сметка на опозиционната Лейбъристка партия на Джереми Корбин. Денят на обрата е този на атентата в Манчестър. Това означава, че свиканите от Мей предсрочни парламентарни избори на 8 юни ще бъдат много по-оспорвани от очакваното, коментира Ройтерс.

Сондаж на института Оу Ар Би дава резултат 44 % за консерваторите и 38 за лейбъристите. Само за седмица преднината на торите се топи от 12 на 6 пункта.

Тенденцията потвърждава и институтът ЮГов, според чиито анализатори консерваторите са загубили за седмица близо 3%.

Консервативната партия губи 6 пункта от преднината си спрямо опозиционната Лейбъристка партия – от 18 на 12 %, сочи допитване на КомРеспо, извършено по поръчка на „Сънди мирър“ и „Индипендънт“. Неделното издание „Обзървър“ пък съобщава данните на агенция „Опиниум“:  Тереза Мей стига до ниво 10% след позиция близо 19% на 19 април.

Премиерът Тереза Мей свика предсрочните парламентарни избори за 8-и юни, разчитайки именно на високия априлски рейтинг, гаранция за силно мнозинство, което да й осигури спокойно приключване на процеса по Брекзит. Сега обаче, това мнозинство не изглежда никак сигурно, предупреждават коментаторите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!