Жан-Клод Юнкер
на снимката: Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер

Отиващият си председател на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви в централата на Еврокомисията, че от самото начало британците са само „европейци на непълно работно време“ и никога не са били изцяло в съюза, съобщи „Евронюз“.

„На британците се казваше повече от 40 години, че са били вътре, но не искаха да споделят всички политики, които са били решавани. Британците от самото начало бяха европейци на непълно работно време. Това, от което се нуждаем, са „европейци на пълен работен ден“, заяви той.

Юнкер все още вярва, че Обединеното кралство желае да напусне ЕС въпреки целия политически хаос, който се случва в нацията в момента. Той обаче добави, че Брекзит ще бъде загуба както за Обединеното кралство, така и за ЕС.

На въпрос дали вярва, че има „специално място в ада за тези, които популяризират Брекзит“, както президентът на Европейския съвет Доналд Туск каза по-рано тази година, Юнкер отговори, че не вярва в ада.

„Не бих сложил някого в ада, защото те /британското праветлство – бел. ред./ – правиха всичко възможно, главно Тереза ​​Мей“, каза той и добави, че те договарят не „сделка“ с Мей, а „договор“.

Юнкер би искал британският парламент да приеме споразумението за оттегляне, като добави, че „нещата ще бъдат по-лесни“ сега. Той заяви, че е било „грешка“ поставянето на въпроса за Брекзит на референдум.

Жан-Клод Юнкер декларира, че не е съгласен с името на ресора в бъдещата ЕК, озаглавен „Защита на европейския ни начин на живот“. Този ресор беше даден на новия комисар на Гърция Маргаритис Схинас, бивш член на Европейския парламент и дългогодишен служител в Комисията.

„Не ми харесва идеята, че европейският начин на живот е противопоставен на миграцията. Приемането на тези, които идват отдалеч, е част от европейския начин на живот“, каза сегашният председател и добави, че портфолиото трябва да бъде прецизирано.

Юнкер сподели, че за него „европейският начин на живот“ означава обединяване на основните таланти и енергии и уважение към другите. На въпрос дали е загубил контрол над миграцията, той каза, че държавите-членки са загубили този контрол.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук