изтребители

Няма смяна на приоритетите, свързано с купуването на нови изтребители за армията, коментира вицепремиерът Томислав Дончев за националното радио. Без да ставам анализатор на думите на премиера, не мисля, че има промяна в позициите. Министър-председателят разясни вече известното виждане, че освен придобиването на нов многоцелеви изтребител, ние имаме и други проекти – за флота и сухопътните сили, каза Дончев.
От ръководството на армията и от военния министър се очаква да бъде представен план как се процедира занапред и след решението на служебното правителство за придобиване на нов изтребител, както и какво правим по отношение на безспорната нужда от нова машина за сухопътните сили, обясни вицепремиерът. Всички проекти трябва да вървят. Не мисля, че е поставяно под въпрос, но ако някой е очаквал решението за придобиване на нови изтребители да се случи следващата седмица, няма как да се случи. Дори самото решение от времето на служебното правителство предполага да се преговаря, а това може да отнеме месеци, продължи Дончев.
Въпросът за изстребителя тръбва да бъде разглеждан комплексно, според Дончев.

„Огромно значение има не само качеството на машината, важно е как ще се поддържа, на каква стойност, освен това от значение са т. нар. програми за индустриално сътрудничество. Когато се усвоява една подобна техника, е нормално държавата бенефициент да има претенции колкото се може по-¬голяма част, хайде да не е от изработката, поне от поддръжката на въпросната машина, да се случва в страната“ коментира Дончев.

Подобна позиция изрази и заместник-председателят на ДПС Янко Янков. Според него, България има нужда от ясна стратегия за модернизация на армията си и приоритет трябва да бъде развитието на Сухопътните войски.
В потвърждение на думите на вицепремиера Томислав Дончев, че няма промяна в позицията на правителството по отношение модернизацията на армията, са и държавните документи за развитие на въоръжените сили. Страната ни има Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили 2020, както и Плана за развитие на въоръжениете сили до 2020 г. приети през декември 2015 г. съответно от Парламента и от втория кабинет „Борисов”. Според тези документи до 2020 г. армията ни трябва да придобие нова бойна машина за пехотата, нов тип боен самолет и многофункционален модулен патрулен кораб. В Плана за развитие на армията ни НЯМА конкретни срокове за купуването на новата военна техника. В документа за всяка една година от 2017 до 2020 е записано, че „продължава изпълнението на инвестиционни проекти за придобиването на нов тип боен самолет, многофункционален модулен патрулен кораб и бойни бронирани колесни машини”. Така, решението на правителството да отложи закупуването на нов боен самоет е в съответствие с Програмата и Плана за развитие на въоръжените сили, а не е „смяна на позицията”, каквото обвинение отправи президентът Румен Радев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук