Веселин Марешки
на снимката: лидерът на партия "ВОЛЯ" Веселин Марешки

ПГ на ВОЛЯ ще подкрепи внесените от ГЕРБ промени в Изборния кодекс, каза представителят на партията Кръстина Таскова.

Тя обясни, че ГЕРБ са изпълнили своето обещание да върнат прага на преференциите.

Днес ВОЛЯ спаси кворума в Народното събрание, въпреки че вчера казаха, че напускат залата.

Преди близо месец същото направиха и от парламентарната група на БСП.

В четвъртък лидерът на „Воля” Веселин Марешки в едно от телевизионните си интервюта каза, че депутатите му все пак ще се регистрират в залата, но нямали да участват в дебатите.

ГЕРБ и Обединени патриоти заедно събират крехко мнозинство от 122-ма депутати. По традиция ПГ на ДПС, съставена от 25 народни представители, ходят на работа, но не се регистрират.

Парламентът трябва разгледа на първо четене поредните промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и ДПС.

Иначе днешният парламентарен ден е изключително важен, тъй като предстои да се разгледат новите промени на вече изменения Изборен кодекс.

В сряда Комисията по правни въпроси прие законопроекта на ГЕРБ и отхвърли този на ДПС. ГЕРБ предлага връщане на 7-процентовия праг на преференциите.

Именно тази промяна предизвика широко обществено недоволство и предизвика бойкота на БСП. Премиерът Бойко Борисов обеща, че ще бъде върнат старият вариант на Изборния кодекс, който иначе беше окончателно променен на 14 февруари, а по-късно президентът Румен Радев му наложи вето.

Относно преференциите, измененията гласяха, че избраният преференциално кандидат за евроизборите трябваше да получи действителни гласове, но не по-малко от регионалната квота. Същото се отнасяше и за местните избори, при които кандидатът трябваше да получи не по-малко от общинската избирателна квота.

Това е и настоящото предложение на ДПС. Те искат текстът за задължително гласуване да бъде заличен, както и да бъде премахната опцията „не подкрепям никого”. Движението иска увеличаване броя на секциите извън страната, както и агитация на майчин език.

Освен Изборният кодекс, парламентът ще избере председател на Комисията за финансов надзор. За поста е предложен Бойко Атанасов Атанасов.

Предвижда се още депутатите да изслушат министъра на туризма Николина Ангелкова относно напредъка по приоритетите, заложени в програмата за управление на правителството в нейния ресор. В парламентарния контрол ще участват вицепремиерите Красимир Каракачанов и Марияна Николова и министрите Петя Аврамова, Цецка Цачева, Кирил Ананиев, Румен Порожанов и Росен Желязков.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!