Марешки, Караянчева
на снимката: Председателят на "Воля" Веселин Марешки и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Днешното парламентарно заседание започна с фиаско. При първия опит на народните представители да съберат кворум, в залата се регистрираха едва 119 депутати – с двама по-малко от необходимите за старт на заседанието.

Цветан Цветанов, Марешки

Събирането на кворум стана още по-трудно след като вчера от партията на Веселин Марешки „Воля”, подобно на БСП, които вече от няколко седмици не участват в пленарните заседания, заявиха, че също няма да го направят.

След кратка суматоха и изнервяне от страна на представителите на управляващата коалиция, което беше ясно видно в кулоарите на Народното събрание, започна втори опит за събиране на необходимите 121 регистрирани.

Марешки

Тогава на помощ се притекоха шестима от 12-те народни представители на партията на Марешки – влязоха в залата и се регистрираха, с което кворумът беше осигурен, а „Воля” нарушиха заявката си да не участват в парламентарния процес. Самият председател на партията обаче не беше в сградата на парламента и не участва в провелия се преди заседанието председателски съвет.

КОМЕНТАРИ

Повратливото поведение на партията на бизнесмена Марешки предизвика коментари в кулоарите на Народното събрание. Пръв по въпроса говори народният представител от „Воля” Пламен Христов. Пред журналисти той каза, че очевидно партията е необходима, затова ще търси сделка.

„След като обявихме нашите намерения, цял ден слушаме по медиите изявленията на министър Каракачанов и на Валери Симеонов, че и без хапчетата на Марешки слънцето щяло да изгрее. В 09.00 часа, след като днес не се регистрирахме стана ясно, че има нужда от хапчетата на Марешки. По този начин, след като се регистрирахме от втория път, спасихме Каракачанов да ходи да търси лечение при ДПС“, заяви Пламен Христов.

Според него действията на партията му не са с цел тя да си „вдигне цената“. Според Пламен Христов действията на партията са конструктивни.

„Да, ние търсим сделка. Да, ние ще изнудваме от името на българския народ. Преди да влезем в парламента, ние бяхме добри във воденето на преговорите и бизнеса .Успявахме да постигаме добри сделки. Мисля, че ще постигнем добра сделка за българския народ“, каза още депутатът.

„Обединените патриоти” разбира се не бяха на същото мнение. Народният представител от ВМРО Искрен Веселинов нарече действията на Марешки „евтин цирк”.

„Гледам на действията на ВОЛЯ като на евтин цирк. Един политик трябва да е сериозен. Да си има сериозните тези, да си ги отстоява е зала. Ние от тях тези не виждаме, а дребни циркаджийски номера“, смята Веселинов.

НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КФН

Първа точка в дневния ред на депутатите днес беше избирането на нов председател на Комисията за финансов надзор, след като досегашния – Карина Караиванова подаде оставка.

Кандидатурата на Бойко Атанасов, която бе единствена, получи единодушната подкрепа на 134 народни представители. Номинацията на Атанасов за поста дойде от представителите на „Атака“ в парламента.

Бойко Атанасов, Марешки
на снимката: Новият председател на КФН Бойко Атанасов

След избирането му той благодари на депутатите за гласуваното му доверие и положи клетва от парламентарната трибуна.

„Предстои ни много работа и се надявам, че тя ще бъде в колегиалност и активен диалог с бизнеса“, заяви той.

ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт като втора точка от дневния си ред.

Въвеждат се и изменения, свързани със статута на Инспектората към ВСС. Предлага се при освобождаване на главния инспектор или на друг инспектор, Народното събрание да назначава ново лице на съответния пост. С друга част от измененията се цели законодателно уреждане на практиката в съдилищата – организацията на работа на съда да бъде уеднаквена с оглед актовете, които се издават от административния ръководител на съответния съд.

По отношение на дисциплинарните производства се въвежда правомощието съответната колегия на ВСС при решение за налагане на по-леко дисциплинарно наказание от предложеното, да може сама да наложи и наказанието „забележка“.

С въведеното изменение се ускорява процедурата за завършване на дисциплинарното производство пред кадровия орган и се препятства възможността за изтичане на сроковете.

ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС

Народното събрание разгледа на първо четене и новия законопроект на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, който цели връщане на преференциите на старите им нива от преди последния „ремонт”, на който президентът Румен Радев наложи вето.

От своя страна народни представители от ДПС бяха внесли собствено предложение за отмяна на правилата за образуване на избирателни секции извън страната и за въвеждането на видеонаблюдение във всяка секционна избирателна комисия през целия изборен ден.

Законопроектът на ДПС предвиждаше още промени относно изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент, както и за общински съветници и кметове. От движението настояваха още за използването на майчин език по време на предизборната кампания, но предложенията им не срещнаха одобрението на мнозинството и бяха отхвърлени.

По време на дебатите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за по-сериозен и задълбочен дебат по тези въпроси. Той заяви, че внесените от ДПС промени са в съответствие с Конституцията на Р България и с различни резолюции на ЕП като например от 2015 г. и от 2018 г.

Мустафа Карадайъ, Марешки
на снимката: Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ

В изказване народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев попита какво общо имат преференциите с правата да избираш и да бъдеш избиран. Той увери, че за ДПС няма „тежка електорална полза“, ако се разреши на българите извън ЕС да гласуват.

„Въпросът е принципен. Не може да сме европейци, когато става въпрос за евросубсидии, когато става въпрос за НАТО и ЕС, за ценностите, а когато става въпрос за конституционните права на българските граждани, да не сме европейци“, заяви още Цонев и призова ГЕРБ да участват в дебата и да подкрепят законопроекта на ДПС на първо четене.

Той се спря на предложението на ДПС за агитацията на майчин език и обърна внимание, че самият президент е говори на английски след като гласува.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи с колегата си от ДПС, че дебат по тези въпроси трябва да има, но обясни какво го тревожи.

„Убеден съм, че по това, което казаха от ДПС – и за майчиния език, и за уседналостта, трябва да има дебат. И ние сме готови да водим този дебат, да ползваме експертизата на БАН, на експерти, на общественици, но смятам, че политиците днес и сега – преди избори, едва ли ще могат да вземат най-правилното решение. Аз съм склонен и вярвам, че дебатът и разговорите могат да ни направят много по-мъдри при взимането на важни решения“, заяви Цветанов.

Той дори обвини „партията, която отсъства от пленарните заседания” създава напрежение в обществото, визирайки БСП.

Партията на Валери Симеонов остана на досегашната си позиция – ще подкрепи законопроекта на ГЕРБ, но ще внесе поправки между четенията, за да е по-висок прагът на преференциите, обяви от парламентарната трибуна депутатът Християн Митев.

„Няма да подкрепим внесените от ДПС промени в Изборния кодекс, а по тези на ГЕРБ ще направим предложения между четенията за прага на преференциите за местни избори. Смятаме, че прагът от 7 % е изключително нисък на този етап”, каза Митев.

От „Воля” пък не само че рекетираха парламента с цел да постигнат някаква „сделка”и спасиха днешното заседание, но и помогнаха на ГЕРБ да приемат законопроекта си.

„За” връщането на стария праг на преференциите гласуваха 138 народни представители, 1 се въздържа, а „против” нямаше.

Тръпнем в очакване да разберем каква ще е „сделката”, която ще поискат от „Воля”.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!