Европейски съюз

Европейският съюз отваря границите си за гражданите на 14 страни.  Това са държави, които в момента се считат за безопасни. Сред тях обаче не са САЩ, Бразилия и Русия.

Все още не е ясно дали Китай ще бъде включена като 15-та страна в списъка, като това зависи от решението на Пекин да предложи реципрочна сделка за пътуващите граждани от Европейския съюз.

В настоящия „безопасен“ списък, който вероятно ще бъде променян, са Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис и Уругвай.

Основният критерий е способността на държавите да контролират разпространението на вируса. Друго важно условие е реципрочна мярка от тези държави, а именно да отменят ограниченията за европейски граждани.

Списъкът с безопасните държави ще бъде преглеждан на 14 дни, като ще бъдат добавяни нови страни, а някои е възможно да бъдат изваждани. Това ще зависи от успяват да контролират разпространението на коронавируса.

Държавите членки не са длъжни да се съобразяват с това общо решение.

От днес се отменя и граничният контрол в Общността, което означава, че се подновява свободното движение в Шенгенската зона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!