Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие на изборите на 4 април. Крайният срок за подаване на заявление за регистрация е 17.00 часа на 17 февруари.

За участие в изборите всяка партия или коалиция трябва да направи депозит от 2500 лв. и да представи списък от най-малко 2500 избиратели. Депозитът се възстановява, ако на изборите за съответната партия или коалиция са гласували 1% от избирателите, а отказът за регистрация може да се обжалва пред Върховния Административен Съд.

В изборите за народни представители  може да участват партии и коалиции, регистрирани в Централната избирателна комисия. Всяка партия може да се яви самостоятелно или в коалиция с други партии, а една партия може да бъде част само от една коалиция.

В свое решение от 27 януари ЦИК реши, че наименованието на коалициите, които искат да участват в изборите може да съдържа само наименованието на една или няколко от партиите в състава на коалицията.

Един избирател може да участва само в един списък, като попълва имената си, ЕГН и полага саморъчен подпис. ЦИК дава възможност на всеки избирател да може да прави онлайн справка в списъците по ЕГН.

Партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите най-късно до 32 дни преди деня на вота, т.е. 2 март.

Отказите за регистрация от ЦИК се обжалват пред Върховния административен съд.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!