Природен газ, газопровод

Цените на природния газ, тока за бита, парното и топлата вода се увеличават драстично от 1 юли. 

Точните увеличения на цените ще станат ясни по-късно през деня след решение на КЕВР. От регулатора вече предупредиха, че скокът ще е по-голям от предварителните изчисления, които предвиждаха поскъпване на топлоенергията средно с 10%, на тока – с 3% и на газа – с 4%.

Най-голям скок на цените ще има при парното и топлата вода. Той ще е по-голям от предвижданите средно за страната 10%.

Цените на топлоенергията се определят за едногодишен период. До следващия юли могат да бъдат променяни само още веднъж и то не по-рано от половин година.

За година напред се постановяват и цените на тока за бита, които ще се увеличат малко повече от планираните 3 на сто. За разлика от тези две цени, цените на газа се определят всеки месец.

Цената за месец юли 2021 г., по която „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Дружеството аргументира новият скок с това, че през последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% – от 16 евро до над 28 евро/MWh.

„Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на държавния регулатор Иван Иванов скока в цените.

Припомняме, че през юни месец един мегаватчас синьо гориво се продава за 45,27 лева.

От началото на годината цените на природния газ са скочили, както следва: 26,93 лв/MWh – януари; 30,39 лв/MWh – февруари; 28,64 лв/MWh – март; 33,19 лв/MWh – април.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!