ограничения Франция
Хора без защитни маски за лице, минават покрай Триумфалната арка в Париж

Във Франция почти всички карантинни ограничения бяха премахнати. Сега гражданите могат свободно да седят в ресторантите, да посещават масови културни и спортни събития, да ходят на църква и да отсядат в хотели. Остават само нощните клубове, които трябва да се върнат към работното време преди коронавируса от 6 юли.

Напредъкът на ваксинацията и намаляващият процент позволяват на френските власти да премахнат ограниченията, но лекарите и политиците напомнят, че миналото лято ситуацията беше същата и в крайна сметка всичко завърши с тежка есенна вълна. Тази есен се очаква и четвърта вълна в Париж.

„Вариантът „Делта“ се разпространява и то много бързо. Той отчете 10% от новите случаи миналата седмица, за което ви разказах. Сега делът му се е удвоил“, каза Габриел Атал, представител на френското правителство.

Каталуния вече наблюдава увеличаване на броя на новите случаи. Регионалните власти разрешиха безплатна ваксинация за граждани на 16 години. В същото време планират да създадат мобилни центрове за ваксинация в онези райони, където степента на заразяване е най-висока или няма достатъчно стационарни точки.

В Шотландия в понеделник бяха отбелязани 3285 случая на ден – нов антирекорд. Увеличението е особено високо сред младите хора. Това е свързано с продължаващото Европейско първенство по футбол – младите шотландци гледат мачове в барове. Но мнозина се заразяват по сватби, на работа и в училище.

Футболът притеснява и британците, и италианците. Четвъртфиналната среща между Англия и Украйна трябва да се проведе в Рим в събота. Лондон вече призова сънародниците си да гледат мача у дома, а не да тръгват по заведения.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!