присъединяване на Турция

Политическите групи в Европейския парламент се обединиха около становището, че журналистите трябва да бъдат защитени от посегателства, както и че извършителите и поръчителите трябва да отговарят пред закона. Въпросът със свободата на словото бе обсъден от ЕП по повод Международния ден за прекратяване на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти.

От името на финландското председателство на Съвета на ЕС, Тути Тупурайнен заяви, че, където няма свобода на словото, няма демокрация.

„Разследването на посегателствата срещу журналисти не се водят задълбочено и не дават резултат”, каза тя.

Според нея безнаказаността е основната причина за проявите на автоцензура.

Еврокомисарят Джулиан Кинг каза, че свободата на изразяване е основно човешко право.

„Сигурността на журналистите не е защитена дори в Европа”, добави той.

Кинг отбеляза, че Европейската комисия предлага от 2021 г. да има европейски бюджет за разследваща журналистика. Държавите в ЕС са длъжни да защитават журналистите и да разследват нападенията срещу тях, допълни еврокомисарят.

От парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) заявиха, че убийството на журналисти е посегателство срещу всеки от нас.

„Трябва да защитаваме журналистите не само от физически посегателства, а и от съдебно преследване,” добавиха от тази парламентарна сила.

Българският евродепутат от ЕНП, Радан Кънев се включи в дебата, като заяви, че в основата на безнаказаността на посегателствата срещу журналистите стои подкупването на медиите от властта, в това число и с пари от ЕС.

Според него на първо място е цензурата в медиите, а на второ – автоцензурата на собственици на медии, които са готови дори да уволнят най-добрите си журналисти, за да се предпазят от преследване от властта и от мафията.

„Натискът на самата власт върху свободните медии, подкупването на властта, на медиите, включително подкупването на медии с пари на Европейския съюз, концентрацията и монополите в медийната сфера – това са основите на безнаказаността“, каза Кънев.

Той добави, че това е причината престъпниците да са толкова смели в покушенията си срещу медии.

Според изчисления на социалистите и демократите, на всеки четири дни един журналист губи живота си, докато изпълнява служебните си задължения. Социалистите поставиха въпроса за борба с медиите, които разпространяват пропаганда.

Групата на Зелените посочи, че журналистите все по-често се притесняват да задават въпроси и предложи ЕК да издава доклади за състоянието на медиите с препоръки за всички държави в ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук