В сградата на ВСС започна пленумът, на който трябва да се прегласува изборът на Иван Гешев за главен прокурор. Заседанието се състои от две точки:

1. Обсъждане на указа на президента.

2. Прегласуване на кандитатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов, който е председател на заседанието, законът не ги задължава да се съобразяват с мотивите или да коментират указа на президента. Той съобщи, че са получени два сигнала за бомбена заплаха, но въпреки това заседанието ще продължи.

Според председателя на ВКС Лозан Панов, комисията трябва да се съобрази с мотивите в указа на президента.

„Ако ги неглижираме, президентската институция ще се превърне в институция, която слага печат под решенията на ВСС Ще се обезмисли ролята на президента”, каза Панов.

Той предложи да се започне нова процедура по избор на нов главен прокурор.

Членът на ВСС Атанска Дишева, която не подкрепи кандидатурата на Гешев при първото гласуване смята, че така заложената точка втора не е правилна

Тя обяви, че не е съгласна, че не трябва да обсъждат мотивите на президента и настоява да бъдат взети предвид мотивите на Радев.

„Трябва да има легитимност на кандидата. Затова трябва да има баланс между двете институции. Точка втора така, както е заложена, нарушава баланса. Трябва да се прекрати тази процедура и да се започне нова При откриването на нова процедура би се гарантирала властта на президента. Прегласуването на практика лишава президента от неговото правомощие”, каза Дишева.

Според настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, указът на президента не съдържа никакви мотиви в юридическия смисъл на думата

Според него това не омаловажава думите на президента

„Никой не омаловажава, никой не неглижира фигурата на президента и казаното от Радев”, каза Цацаров.

Главният прокурор предложи ВСС да гласува как да се процедира оттук нататък. Той предложи да се гласува, дали да се открие нова процедура, или да се продължи старата.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!