ГЕРБ гласуване машини

Първи проект за промяна на Изборния коденк вече е факт. Бившите управляващи се връщат към старото си искане – да се въведе пълно равенство между гласуване с машини и гласуване с хартиени бюлетини. 

„С оглед на обстановката, смятаме, че бързо трябва да се гледа законопроекта. Ако ще има нови избори искаме веднага да се коригират тези грешки, които бяха допуснати в Изборния кодект на Разпети Петък. Искаме да се въведе пълно равенство между гласуването с машинни и хартиени бюлетини. Във всички секции да има и хартиени, и машинни бюлетини и на гражданите да се даде възможност да гласуват както пожелаят, за да се избегне този спад в избирателната активност. В секции в чужбина, които не са членки на ЕС, да се осигурят технически лица български граждани“, заявиха от ГЕРБ.

Друго предложение на ГЕРБ-СДС е да се въведе задължително броене на всички контролни разписки, които устройствата отпечатват след гласуване. Това е трудоемка задача, която според Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да се изпълни по-скоро чрез представителна извадка от секциите в страната и в чужбина.

Припомняме, че в момента с промените, приети от предния парламент по искане на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, хартията се ползва само по изключение – в малките секции (под 300 избиратели) и в онези, в които машините не работят или са претърпели авария.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!