На снимката: Филип Станев и Тошко Йорданов

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и има изцяло доброволен характер. Този текст да бъде изрично вписан в Закона за здравето предлагат от парламентарната група на „Има такъв народ“, обясни председателят ѝ Тошко Йорданов в Парламента.

Законодателната инициатива вече е подготвена и внесена в деловодството на Народното събрание.

„Така, както е направен законът след поправките преди повече от година, здравният министър, в тази извънредна обстановка, може по свое усмотрение да задължи българското население със задължителна ваксинация на каквото прецени. Ние предлагаме в закона да се вкара текст, че ваксините срещу COVID-19 са препоръчителни и имат доброволен характер“, обясни той.

Според депутата причината е, че някой здравен министър „може да се паникьоса или да бъде натиснат“ да задължи цялото население със задължителна ваксинация“.

По думите му последната заповед на здравното министерство, с което се затягат противоепидемичните мерки на територията на страната, се отваря вратичка работодателите да натискат служителите да си поставят COVID-ваксина, заплашвайки ги с уволнение.

Йорданов подчерта, че не става дума за антиваксърство, става дума за конкретна ваксина, която трябва да е доброволна, защото, по думите му, практически тя е все още в трета фаза на изпитание.

Припомняме, че според новите мерски, ваксинацията на служители и клиенти става едно от условията за работа на 100% капацитет на различни бизнеси като фитнеси, театри, кина и други. Поставен пълен цикъл на ваксинация вече стана и едно от условията за пътуване без представяне на допълнителен тест. В някои страни като Гърция стигнаха и по-далеч – медицинският персонал трябва да се ваксинира, ако не желае да бъде в неплатен отпуск.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук