Българската банка за развитие

Да бъде извършен външен одит на Българската банка за развитие за последните 5 години, за това настояват представителите на клуб „Просперитет”, сред които журналистът Калин Манолов, макроикономистът Мартин Димитров, микроикономистът Христослав Ангелов, бизнесменът инж. Бойко Бойчев, икономистът  Николай Кюркчиев, адвокатът Петър Славов и ИТ специалистът Йордан Стоянов. Това става ясно от публикация на адвоката Петър Славов в неговата Фейсбук страница.

Искането за това е изпратено както до министъра на икономиката на Р. България – Емил Караниколов, така и до министъра на финансите – Владислав Горанов. От клуба посочват, че ББР е финансирана с парите на българските данъкоплатци, поради което и би трябвало да отговаря на най-високите стандарти за отчетност и прозрачност. Като довод за своето искане от клуб „Просперитет” посочват редицата спорни решения на ББР през годините, които никога не са подлежали на сериозна проверка.

Според подписалите се под искането одитът трябва да бъде извършен от авторитетна международна компания, като те посочват и 7 задължителни въпроса, които трябва да бъдат разгледани:

  1. Каква част от кредитите, отпуснати от ББР, са били за малки и средни фирми, и каква част – за големи предприятия?
  2. Изпълнени ли са общите законови и вътрешнобанковите изисквания при отпускането на кредит от 75 млн. за колекторска компания през 2020 г.?
  3. Какъв е размерът на кредитите, отпуснати на десетте най-големи кредитополучатели, спрямо общата стойност на всички отпуснати кредити?
  4. Как е взето решението за участие в увеличаването на капитала на Първа Инвестиционна банка, и как е определена цената на една акция? Има ли изрични указания от принципала – Министерството на икономиката на Република България, и от коя дата?
  5. Какъв е процентът на просрочените кредити на банката за всяка от последните 5 години?
  6. Какви обезпечения е получила банката при отпускането на по-големите кредитни експозиции?
  7. По какви критерии са отпускани кредити от 700-те милиона лв., предназначени за целева подкрепа на малкия и среден бизнес?

От клуб „Просперитет” настояват още резултатите от одита и отговорите на тези въпроси да бъдат публично оповестени.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!