Джо Кенеди

Джоузеф Кенеди, баща на президента Джон Кенеди, бил богат човек, заради връзките си с престъпния свят и мафията. Такива поне твърдения витаят в общественото пространство през последните 100 години.

Дали това е истина или измислица, оставяме на вас да прецените.

СУХИЯТ РЕЖИМ

Десетилетия след Сухия режим (1919-1933г.), фигури от подземния свят като Майер Лански и Франк Кастело подхранвали слуховете за престъпната кариера на Кенеди, говорейки публично за съвместния си бизнес с него, свързан основно с контрабандата на алкохол.

Оуни Мадън, друг гангстер, споделил „под секрет” на адвоката си, че доставя алкохол в нощните заведения на Кенеди в Ню Йорк.

Джо Кенеди
на снимката: Джо Кенеди

Авторът на „Пади Уакд – Неразказаната история на ирландския гангстер” предполага, че Кенеди е финансирал доставките на алкохол от Европа, но не ги е контрабандирал по сушата. Вместо това, той ги препродавал на други „бизнесмени” (като Кастело, например).

Лански път твърдял, че с Джо Кенеди не били в добри отношения. Според него, бащата на бъдещия президент си мислил, че гангстерът е отвлякъл негова алкохолна пратка.

ИМА ЛИ ДОКАЗАТЕЛСТВА?

Проучване на архивите на Бреговата охрана показва, че някои от контрабандните пратки на Кенеди били заловени в Ню Йорк. Оказало се, че не става дума за известния Манхатънски род Кенеди, а за двама престъпници – Джак и Едуин, също Кенеди, които имали ресторант на острова.

Всичко това обаче излязло наяве, едва когато тялото на 25-годишния Едуин било открито в река Хъдсън, близо до 84-та улица, през есента на 1927г.

Брат му не успял да обясни смъртта му, а вдовицата му твърдяла, че Едуин е убит от „мафиоти”.

Наистина ли Лански, Мейдън и Кастело, когато след години говорили за контрабандните схеми по време на Сухия режим, са объркали братята от Ню Йорк с Джо Кенеди?

Или пък през цялото време са си мислили, че работят от разстояние с бащата на бъдещия американски президент?

Джо Кенеди

Джо Кенеди живял в Ню Йорк известно време, дори  работил като банкер след 1924г. Но остава мистерия дали наистина мафиотите от „голямата ябълка” са работили с него.

По време на срещата със съучениците си от Харвард през 1922г., Джо Кенеди осигурил алкохола за празненството. Документи, открити след години в библиотеката на сина му Джон Кенеди, доказват това твърдение.

Оказва се, че преди Сухия режим, Джо Кенеди бил легален вносител на алкохолни напитки. Противно на съвременните разбирания, употребата на спиртни напитки не била забранена според 18-та поправка, а само производството, транспортирането и продажбата били незаконни.

Кенеди обаче наистина занесъл алкохол на съучениците си на сбирката, с което нарушил закона, превръщайки се в „престъпник”, но за кратко. Останалите от събирането напитки, той продал на приятел, който имал лодка.

И така всъщност се оказало, че Бреговата охрана конфискувала напитките и името на Кенеди попаднало в техния регистър.

Това обаче не доказва, че Кенеди е бил контрабандист или мафиот, твърди се че той дори не пиел алкохол.

АЛКОЛЪТ ЗА МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ БИЛ ЛЕГАЛЕН

По време на Сухия режим, алкохолът за медицински цели не бил забранен, стига да имаш рецепта от лекар. Да се сдобиеш с медицинско разрешение обаче не било особено трудно, а да го фалшифицираш – още повече.

През последната година от периода, Кенеди получил разрешение да внесе огромно количество „медицински алкохол”.

Вероятно е използвал някои от корабите на контрабандистите, за да достави законно спиртни напитки (Франк Кастело, например, имал много кораби, които биха могли да помогнат на Кенеди).

Джо Кенеди
на снимката: Франк Кастело

След като забраната за производство и продажба на алкохол отпаднала през 1933г., „медицинският алкохол” можел да се продава свободно и Кенеди спечелил значителна сума от „жадния народ”.

Вероятно това е имал предвид Кастело, когато в последните си дни казал на автора Питър Маас, че е помогнал на Кенеди да забогатее. Технически може и да е вярно.

ИСТОРИЯ НА СЛУХОВЕТЕ

Продължаващото разпространение на слуховете за контрабандната дейност на Джо Кенеди могат да послужат за пример как американската общественост иска да запълни една историческа пропаст, опитвайки се да навърже някакви събития от преди забраната и след нея.

Но историята не винаги е била „непокътната”. Слуховете може да са просто „обяснение” за богатството на Кенеди,  което той започнал да трупа още през 20-те години.

Истината обаче може да е далеч по-сложна. Има данни, че Кенеди е манипулирал акциите в дните преди Комисията по сигурността и борсите да регулира пазара. Освен това, той притежавал банка, верига от киносалони, дори е инвестирал в холивудски филмови продукции.

И всичко това се е случило през 20-те години на миналия век.

Четири десетилетия по-късно, малко преди президентската кампания през 1960г., трима могъщи мъже били забелязани да обядват заедно – Джо Кенеди, Джордж Мейни и Кастело. Този, на пръв поглед, невинен акт може и да оказал негативно влияние върху репутацията на Кенеди.

В интерес на истината, въпросният обяд присъства в мемоарите на Гор Видал. Той бил доведен брат на Джаки Кенеди (съпругата на президента Джон), и абсолютен противник на Джо.

Джо Кенеди
на снимката: президентът Джон Кенеди и съпругата му Джаки

Бащата на американския президент умрял през 1969г.

СЛУХОВЕТЕ НАДЖИВЕЛИ ДЖО

През 1972г. гангстерът Франк Кастело казал, че той е помогнал на Кенеди да забогатее по време на Сухия режим.

Малко след това изявление, излязъл първия филм „Кръстникът”, в който образът на главния герой е базиран на Кастело.

Също през 70-те години, Комисията за разследвания преразгледала убийството на президента Джон Кенеди. Според конспиративните теории, подземният свят е помогнал на Кенеди да спечели гласовете на Западна Вирджиния, с което победил на изборите. Щатът бил населен от протестанти, а Кенеди бил католик. Освен това нацията досега не била избирала президент католик.

Други твърдят, че мафията е спомогнала при окончателното гласуване в Чикаго, който донесъл окончателната победа на Джон.

Джо Кенеди
на снимката: Джоузеф-младши (л), Джоузеф-старши (среда), Джон Кенеди (д)

Всички конспиратори обаче са единодушни – подземният свят искал да си възвърне влиянието върху хазарта в Куба. Изборът на Кенеди трябвало да спомогне за това. След като той не успял да убеди Фидел Кастро, американските мафиоти се почувствали предадени.

По същото време прокуратурата пък започнала да преследва фигурите от подземния свят.

Убийството на президента Кенеди сложило край на това. Когато главният прокурор Робърт Кенеди, отговорен за гоненията на гангстерите, решил да се кандидатира за държавен глава, той също бил убит.

Конспиративните теории почиват на предположението, че Джо Кенеди е сключил сделка с подземния свят през 1960г. или много по-рано – по време на Сухия режим, например.

Тези слухове са живи и до днес и само времето ще покаже каква е истината.

Още за мафиите може да прочетете ТУК.

За едни от най-известните мафиоти може да намерите информация тук:

Лъки Лучано

Майер Лански

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Фейсбук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук