полицаи от протеста пред МС

Полицаите са били провокирани от протестиращите на снощния протест в центъра на София. Това твърдят от пресцентъра на МВР. От ведомството разпространиха видео, в което показват кадри, оправдаващи използването на сила от служителите на реда.

Във видеото се вижда как срещу униформените се хвърлят бутилки пълни с вода. Също така служителите на реда са блъскани от протестиращите.

Има и кадри на хора, които атакува тръгващите автобуси със симпатизанти на ГЕРБ.

По-рано от пресцентъра на МВР разпространиха и разкази на пострадали при протеста полицаи, които обясняват, че до последно са полагали усилия да не използват физическа сила.

„Бяхме инструктирани многократно да не се превишават полицейски правомощия, да се спазва дистанцията така, че да  не допуснем сблъсък между двата протеста“, казват полицаите.

протест пред Министерски съвет

Униформените обясняват, че до последно са полагали усилия да не използват физическа сила.

„Ситуацията се промени когато сред протестиращите се появиха групи, които явно търсеха агресия и започнаха да мятат бутилки с вода по нас,  предмети, някои пръскаха със спрей. В този момент трябваше да използваме сила, но независимо от това до  последно държахме да няма наранени хора“, заявяват полицаите, цитирани от пресцентъра на МВР.

полицаи от протеста пред МС

 

18 арестувани, 2 в „Пирогов“ след снощния протест

Двама мъже са приети в „Пирогов“ след снощните протести в София.

Други трима са преминали през спешния травматологичен кабинет. Техните рани и контузии са обработени и те не са приети в болницата.
На снощния протест има 18 арестувани.

В социалните мрежи бе разпространен клип, в който полицаите влачат младеж пред сградата на правителството. Впоследствие се оказа, че това е студент по право.

В същото време от Българския хелзинкски комитет, като организация наблюдаваща упражняването на правото на мирни събрания в България, обявиха, че събират лични свидетелства за насилие от страна на властите или от страна на частни лица по време на протестите.“ Това обяви във „Фейсбук“ правозащитната организация.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!