НСО

Отговорността за НСО се прехвърля от „Дондуков“ 1 към „Дондуков“ 2 като горещ картоф. Нито изпълнителната власт, нито президентската институция поемат отговорност за действията на служителите на НСО на плаж „Росенец“ спрямо лидера на „Да, България“ Христо Иванов.

След като два дни управляващите ни уверяваха, че НСО е под опеката на президента Радев, днес изненадващо бе оповестено, че министър-председателят Бойко Борисов иска свалянето на охраната от НСО на Делян Пеевски и Ахмед Доган и е разпоредил главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да участват в заседанието днес.

Ето хронологията:

07.07 Иванов настоя президентът да отговори дали охранителите на плажа, които блъскаха него и неговите колеги, са служители на НСО.

07.07 Пресслужбата на НСО каза, че не разпознава тези мъже и най-вероятно не били техни служители.

08.07 На извънредно изказване президентът Румен Радев каза: „Потвърждавам – участвалите във вчерашното събитие охранители са служители на НСО. Извършва се служебна проверка по казуса със сблъсъци на плажа“

И добави: „Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но решенията за списъка на охраняемите лица се взима от изпълнителната власт в лицето на премиера Бойко Борисов. Кого допълнително, извън този списък, ще охранява НСО, зависи от президента.“

Радев каза, че по закон работата на НСО се определя от Комисия в състав главния секретар на МВР, председателят на ДАНС и ръководителят на НСО.

„Само напомням, че ДАНС и МВР са на подчинение на премиера Бойко Борисов.“

Държавният глава каза още: „Относно призивите да вляза в правомощията си относно НСО, ще припомня още веднъж, че приетият през 2015 г. закон за НСО на практика отне правомошията на президента по реално ръководство на службата. Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание. Ако някои не могат или не искат да въдворят ред в службите, но ми вменяват морална отговорност, то нека ми се възстановят правомощията по закон“.

08.07 Христо Иванов попита: „Нужно е ясно обяснение с какво Доган и Пеевски са толкова ценни за националната сигурност, че да ги охранява НСО“.

09.07 Валери Симеонов предложи промяна в Закона за НСО, според които единствено ръководителят на Националната служба за охрана (НСО) да определя кои лица и обекти да бъдат охранявани.

09.07 Главният прокурор Иван Гешев на практика прехвърли отговорността за НСО на президента. „Ако това са били служители са от НСО, НСО е на подчинение на президента, така че това е проблем на вътрешна  служебна проверка, ако има данни за служебни престъпления, ще се занимава прокуратурата. Но това са проблеми на други институции. Аз уважавам всички други институции, уважавам българската държава, затова никога не съм си позволил да коментирам кадрови политики на други институции.”

10.07 Управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха промени в Закона за НСО. С тях директорът на службата ще получи право сам да определя кой и при какви условия ще ползва държавна охрана. В момента това се прави от комисия, в която влизат шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР.

10.07 На първия брифинг за петъчния ден, премиерът Бойко Борисов заяви, че единствено президентът е виновен за случващото се в НСО.

„Закон нямаше за Националната служба за охрана, ние направихме. В тази комисия, въпросна, с която искат да си измият ръцете, да избягат, участват ДАНС, участва главният секретар на МВР. Но както аз провеждам примерно Консултативния съвет по сигурност. Аз изпращам писмото, поканата и дневният ред и на президентските съветници, които за което благодаря винаги са присъствали плюс всички останали, които участват в този съвет. Дневният ред го давам аз. Когато шефът на НСО, единствено и пряко подчинен на президента Радев, изпраща до тези служби писмо той указва дневния ред и темите, по които се говори. Ако не ги изпрати, няма да се говори, няма да се решава. Може да вземе всякакво решение той, на базата на своята отговорност. Така, че единствено ме учуди това присъствие и защо аз да бъда отговорен.“

И добави:

„Даже ако ме питате НСО трябва да остане да пази тримата- държавния глава, председателя на Народното събрание, който и да е той и премиера, който и да е той. Всички останали, вече имаме структура в МВР си се пращат полицейски коли, патрули, охраняват го докато мине заплахата.“

10.07 На втори брифинг за деня премиерът Бойко Борисов показа писмо от шефа на НСО до институциите от изпълнителната власт, в които моли за съдействие по охраната на акваторията около парк „Росенец“.

„Според писмото излиза, че Министерството брани сараите на Доган. Добре ли са го измислили? В единия ден Радев казва НСО да прецени какво да направи. На следващия ден ни се изпраща това писмо. Като говорих за сценарии, някои ми се усмихваха, ето го продължението на този сценарии“, заяви Борисов.

Борисов добави още, че е настоял утре да се разгледат отново необходимостта от охрана на въпросните лица от НСО, „разпоредих и проверка на случая в „Росенец“.

„Нито един моряк няма да се ангажира с охраната на акваторията на парк „Росенец“. Флотът защитава суверенитета на държавата, а не охранява някакви акватории и паркове”, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

10.07 Светкавично президентът Румен Радев реагира и поиска оставката на шефа на НСО. А няколко минути по-късно ген. Красимир Станчев обиден се оттегли от поста си.

11.07 Днес изненадващи министър-председателят Бойко Борисов поиска свалянето на охраната от НСО на Делян Пеевски и Ахмед Доган и е разпоредил главният секретар на МВР и председателят на ДАНС да участват в заседанието днес. Той настоява двамата да гласуват „за“ свалянето на охраната на Доган и Пеевски. Борисов призова началника на Националната служба за охрана /НСО/ да свика незабавно, още днес, комисията по член 23 от Закона за НСО, която преценява нуждата и обхвата на охранявани лица по смисъла на Закона за НСО, съобщиха от правителствената пресслужба. В нея освен главата на НСО участват председателя на ДАНС и главният секретар на МВР. Само че, шефът на НСО е в оставка и не е ясно как точно може да бъде свикана комисията и как точно може да реши.

Кой управлява НСО?

Правителството твърди, че НСО е на подчинение на президента. В същото време обаче премиерът разпорежда на комисията, която решава кои да бъдат охраняваните лица, в която участват МВР, ДАНС и шефът на НСО, да я свалят.

В социалните мрежи се наблюдава тотално объркване кой всъщност ръководи НСО, когато и президентът, и премиерът твърдят, че те нямат правомощията.

В Закона за НСО пише:

Чл. 7. Президентът на републиката осъществява общо ръководство и контрол върху дейността на Националната служба за охрана, като:

назначава и освобождава началника на службата след съгласуване с Министерския съвет и заместник-началниците – по предложение на началника на службата;

Кои ще са охраняваните лица обаче решава комисията, в състав от шефа на НСО, МВР и ДАНС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!