европа, знаме

Конференция на виоко ниво под мотото „От Солун до Загреб“ ще се проведе днес в гръцкия град Солун. Събитието е част от гръцките инициативи за насърчаване на общата европейска перспектива на Западните Балкани.

Външните министри на България, Гърция, Хърватия, Италия, Черна гора, Сърбия, Словения, Косово и Албания и Македония ще присъстват на конференцията. Предвид неотдавнашните предложения на Европейската комисия за изменение на методологията за разширяване на ЕС, конференцията е отлична възможност за всички балкански държави, независимо дали вече са членки на ЕС или не, да се потвърдят своя общ път към Европейското семейство.

Българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева също участва в конференцията. Част от темите, които ще се обсъждат са за предизвикателствата и перспективите пред европейската интеграция на страните от Западните Балкани няколко месеца, след като Франция блокира започването на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

Конференцията ще започне тази сутрин в Солун и ще завърши с пресконференция на двамата външни министри на Гърция и Хърватия – като ротационен председател на Съвета на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук