път

23 часа. Светлините на града във Вилнюс мъждукат, борейки се със студа. Чуват се виковете на студенти, готвещи се за поредната вечер на сякаш безкрайнизабавления . Междувременно две българки, ненадейно озовали се в града по време на третите избори за тази година, чакат търпеливо в мрака.

Не след дълго се виждат две приближаващи се светлини – автобус за Варшава. Или автобус в посока най-близкото българско посолство до прибалтийксите държави. Чува се най-различна реч, развълнувана и сякаш разкъсваща мрака. Но скоро всички притихват. Късно е, а и ни чакат 8 часа път.

8 дълги часа, в които не мислим, просто знаем, че това е правилното нещо. 8 часа, които могат да променят бъдещето ни. Някой може да си каже, че това е лудост. Защо са нужни всички тези усилия, когато така или иначе гласът ти няма да промени нищо, когато така или иначе отново ще дойдат същите или пък ще дойдат други, които ще се окажат същите. Мислене, попаднало в безнадеждна яма, залегнало на дъното, под тонове от оправдания, защото това не коства никакви усилия.

Но не лудост, а именно надежда е това, което води нас. Защото знаем, че всеки глас е важен. Защото когато държавата е в криза, трябва да направим всичко, което можем, за да помогнем, А точно днес това не е някакъв огромен, героичен акт, взет поотделно. Но поглеждайки картата отдалеч виждаме един акт, който има сила и заряд да променя съдби.

Днес е най-важният ден в една демократична република. И за хиляден път ще кажа: Гласувайте! Защото това може да не ви коства нищо.  И въпреки това можете да промените много. Да направим дори немислимото, изглеждало преди като утопия, като една мечта. Можем заедно.

Не всеки ще трябва да пропътува 8 часа, но повярвайте ми те са нищо, когато знаете защо го правите. Защото носим България в сърцата си, независимо къде сме, а точно до нея в сърцата ни стои вярата. Вярата, че следващите избори ще бъдат след 4 години. Вярата, че тогава все още ще живеем в България и ще сме щастливи от избора си. Вярата, че и нашият мрак най-накрая ще види своята светлина…

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!