Освобождението

Отбелязваме Деня на Освобождението на България. На днешната дата преди 143 години е подписан Санстефанският мирен договор. Той подпечатва края на Руско-турската война и на картата се появява още една държава – Княжество България.

3-ти март, денят на подписването,

е честван като национален празник, въпреки че впоследствие договорът е ревизиран, а българските територии са разпокъсани отново. Само няколко месеца по-късно в Берлин споразумението ще бъде пренаписано. Македония, Източна и Западна Тракия ще бъдат върнати на султана. Тракийската низина ще бъде обособена като отделна автономна провинция – отново под управлението на Високата порта.

Освобождението на България за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март нов стил) 1879 г. Антим I, първи екзарх на Българската екзархия, тогава председател на Учредителното народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица“ в присъствието на депутати и граждани.

През 1880 г., 2 години след Освобождението, 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на тогавашния руски император Александър II. Празнува се като Ден на Освобождението на България от османско иго от 1888 г.

Скоро след 9 септември 1944 г.

е обявен за шовинистичен и повече не се отбелязва тържествено. Отново се отбелязва (но не като официален празник) всяка година на 3 март, в чест на подписването на Санстефанския мирен договор, с решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г. по повод 100-годишнината на събитието.

С решение на Народното събрание през 1991 г. Денят на Освобождението на България от османско иго е обявен отново за официален празник, като става вече национален празник на Република България.

Освобождението ще бъде отбелязано с редица прояви в цялата страна. Кулминацията е тържествената заря – проверка на площад „Народно събрание“ в София.

Тази година, заради пандемията, властите решиха да отменят официалните чествания на връх Шипка. Въпреки това достъпът до паметника е свободен и всеки може да отиде. Проходът беше отворен в 5:30 часа. До 12 часа движението ще бъде само в една посока – към паметника на върха.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук