Румен Радев Цвета Караянчева

Президентът Румен Радев отбеляза Националния празник на България като отиде на паметника на връх Шипка и поздрави военнослужещите и гражданите. Това стана въпреки бойкота на ГЕРБ, който се изразяваше в отмяна на официалните тържествата на емблематичното място. Официалната причина – усложнената епидемиологична обстановка.

Но същата тази обстановка не беше причина официално да се разреши отварянето на всички заведения в страната само два дни по-рано. Именно този двоен стандарт предизвика недоумение сред широката общественост, независимо от политическите пристрастия.

Любопитна подробност е,

че председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се появи неочаквано рано тази сутрин на връх Шипка. Това се случва въпреки подкрепената от нея самата забрана за тържества. Но освен с акта си, който подразни мнозина, които най-вероятно са се съобразили с мерките, тя не пропусна да използва момента за политически дребнавости.

Караянчева прояви изключително лош политически вкус и „нахока” предварително президента, което остави впечатление, че появяването й е било продиктувано именно от това. Тя призова държавния глава да дойде като „гражданин“.

„Тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание, а това, че президентът иска да дойде днес тук и да чете слово, си е негов проблем. Но няма официални тържества. Не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук“.

Любопитно е с какво право тя прави това изказване и защо той да има по-малко право от нея да бъде на върха като върховен главнокомандващ?

Президентът е избран легитимно от над 2 млн. българи, а тя е излъчена за председател на парламента от министър-председателя. Само припомняме, че именно Борисов използва крайно вулгарни определения към нея в телефон запис, за които все още не е официално доказано, че са фалшификат. През годините, в които празникът е избран за национален, историята не помни председателят на Народното събрание да е омаловажавал президентската институция.

Държавният глава беше по-лаконичен

пред медиите в сравнение с Караянчева, но за сметка на това – шумно приветстван от хората наоколо.

„Честит празник, благодаря на всички, че са тук. Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат свети чувства, неподвластни на страх и забрана. Затова вярвам, че имаме бъдеще като българи”.

Припомняме, че тържествата за 3-ти март на Шипка бяха отменени и миналата година, заради първите случаи на коронавирус в България. Но и тогава, както сега, тържествената церемония в центъра на София се състоя.

Не трябва да забравяме, че Националният празник е празник на всички, независимо от политическата принадлежност и институцията, която представляват.

Крайно време е българските политици най-накрая да започнат да се държат като достойни българи и държавници, чиято памет почитаме днес. Защото в противен случай предварително подготвените им слова оставят горчив вкус на лицемерие. Особено в контекста на приближаващите избори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук