Ангел Кунчев
На снимката: доц. Ангел Кунчев

12 положителни проби на щама Омикрон са открити в България. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг.

„Потвърдени са 12 случая до момента – 9 мъже, 3 жени. Те са от всички възрастови групи. Седем от заразените с Омикрон са без ваксинация. Петима имат такава преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема”, каза той.

„Изненада няма в развитието на ситуацията, ние сме петата страна на Балканите, в която стъпва този вариант. Оттук нататък можем да очакваме едно значително по-бързо разпространение и постепенно обхващане на случаите докато той стане доминиращ“, допълни доц. Кунчев

„Изненада няма по отношение на това, че той се появи в България, изненада няма и по отношение на факта, че протича по същия начин както по света. Всички 12 души, от които 11 са от София, а 1 – от софийска област, са с леко протичане на заболяването, на домашно лечение, на никой от тях не се налага засега хоспитализиране.“

От всички 12 заразени 9 са мъже, 3 са жени. 7 са без ваксинация, 5 от заразените имат две дози от ваксини преди повече от 9 месеца. По отношение на възрастта – има дете във възрастовата група от 10-15 години; от 15-20 г. са двама заразени, от 20-30 г. са двама, 40-50 – двама души, от 50 до 60 г. – трима, и над 60-годишна възраст: двама.

„Много трудно намерихме контакти с тези хора, защото заради празниците са си изключили телефоните. Колегите от СРЗИ са положили усилия днес и са се свързали с тях: данни за пътуване в чужбина има само един от тях, който преди два дни се е върнал от Великобритания. Другите заразени не са излизали от страната“, допълни доц. Кунчев.

Общо 275 проби са направени в последното секвениране, събрани са от 41 лечебни заведения, от 21 области в страната. Тези проби с Омиклон съставляват 4.4% от всички положителни. Останалите 95.6% са по познатия вариант Делта.

„Една от характеристиките на Омикрон е бързото заразяване, второто – надяваме се да се потвърди и в България – по-лекото протичане, така че може да очакваме засягане на по-голям брой хора“, каза още доц. Кунчев.

„В следващите дни ще бъдат обсъдени санитарните мерки в страната. Ще се направи и още един преглед на мерките, за да може да сме в синхрон с останалите колеги от ЕС“, допълни главният инспектор.

„Двете неща, които са най-важни, са вече изпълнени: за групата с най-високорисковото развитие на усложнения – хората над 65 години, има решение на МС за мотивирането им при ваксинация; и другото – съкратихме интервала за бустерната доза. Не че може да се правят генерални изводи за тези нови 12 случая, но никой от тях не е с бустерна доза, затова продължаваме да считаме, че пълната имунизация плюс бустер доза осигуряват най-доброто ниво на защита, без, разбира се, да е 100 процентова.“

„Показателно е, че нито един от тях няма необходимост от хоспитализация, което значи, че клиничното протичане е по-леко, но можем да очакваме както във Великобритания, например, удвояване на случаите да става на всеки 2-3 дни, което значи, че ще засегне много хора. Здравната система ще бъде пак ангажирана много, но може да се стигне до ситуация, в която предприятия с непрекъсваем режим на работа ще имат 10-15-20% заболели работници в болници, и това да затрудни работата на предприятията“, предупреди още доц. Кунчев.

Очаквайте подробности!

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук