Телата на четирима алпинисти са открити в една палатка на връх Еверест, като с този смъртен инцидент броят на намерилите смъртта си по склоновете на най-високия връх на света за последния месец достигна 10 души. Телата са открити от спасителния екип, изпратен да изтегли трупа на словашкия катерач Владимир Щърба, който почина в планината в неделя. Всички смъртни случаи са настъпили около до т.нар. „Смъртна зона“, където нивата на кислород са изключително ниски, съобщава Би Би Си. Става въпрос за височина от 8000 хиляди метра.

Само преди дни, в понеделник, бе открито тялото и на индиеца Рави Кумар, който загина докато се опитваше да си възвърне титлата като най-възрастния човек в света, който е достигал върха. По-рано през месец април тази година световноизвестният швейцарски катерач Ули Щек също загуби живота си на върха.

Първото известно изкачване на Еверест настъпва през 1953г., но върхът остава труден за изкачване в продължение на десетилетия. Въпреки усилията и вниманието с което са заобиколени експедициите, само на около 200 души се отдава да го покорят до 1987г. Еверест се оказва трудно място в продължение на десетилетия, дори за сериозни опити от професионални катерачи и големи национални експедиции. До март 2012г. Еверест е изкачен 5,656 пъти с 223 смъртни случая. Катерачите могат да се сблъскват с ветрове от 320км. в час и времето се променя много бързо. Други опасности включват виелици и лавини.

На снимката: Атанас Скатов
На снимката: Атанас Скатов

Припомняме, че в понеделник на 22 май българският алпинист-веган Атанас Скатов изкачи за втори път връх Еверест по южния му ръб на 22 май. Първото му изкачване бе на 24 май преди 3 години от северната страна. Той успя да постигне този успех само 6 дни, след като се изкачи на четвъртия по височина връх Лхотце и без да слиза до базов лагер. Намерението на алпиниста бе да изкачи двата близки един до друг върха в рамките на едно денонощие, но силният вятър осуети неговите планове.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук