Германия болница коронавирус

Холандски учени откриха ефективността на имуносупресора тоцилизумаб при лечението на пациенти с тежка форма на коронавирус, съобщи сайтът „NL Times“.

Според Марк Бонтен – микробиолог в болницата в Утрехт, това е „наистина добра новина“ за пациентите. Препаратът намалява времето, през което болният се нуждае от изкуствена вентилация на белите дробове.

За тежкоболните хора, които биват лекувани в интензивни отделения, не се среща често да бъде открито ново лечение, доказало своята ефективност. Това е истински пробив, смята Бонтен.

Ползата от тоцилизумаб учените открили при изследване ан 260 болни по цял свят.

Устанавено е, че препаратът съдържа протеин, който регулира имунната система.

Според медиците, пациентите с COVID-19, които постъпват в реанимациите, боледуват не толкова от самия вирус, колкото от прекалената реакция на имунната система спрямо него.

Откритието се потвърждава от направено по-рано проучване на швейцарската фармацевтична компания „Roche“, която направи клинични изпитания на препарата Actemra/RoActemra (тоцилизумаб) и установи, че той намалява необходимостта от изкуствена вентилация на белите дробове при пациенти с пневмония, предизвикана от COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!