маркирани бюлетини Харманли

Нови нарушения във връзка с изборите е установила при проверка полицията в Хасковско. Намерени са маркирани хартиени бюлетини в Харманли. На брифинг днес от там обявиха, че има данни за извършени престъпления при заявяването на гласуване в подвижна секция в две общини.

Общо около 800 са заявленията в общините Минерални бани и Стамболово. Проверката е установила, че част от хората, които се води, че са подали лично заявленията си, не се намират в страната.

Други са посочили заболявания, които не им пречат да отидат до изборните помещения. Целта според полицията е манипулация на вота чрез хартиени бюлетини и избягването на машинното гласуване.

Припомняме, че по-рано главният прокурор Иван Гешев внесе мотивирано искане до Централната избирателна комисия (ЦИК) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Ц.Г.- кандидат за народен представител на изборите за 46-ото Народно събрание, насрочени за 11 юли.

Установено е, че кандидатът за народен представител на 29 юни в бургаското село Маринка е дал на четири лица имотна облага, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право на изборитена 11 юли. Според бТВ инициалите са на Цветелин Георгиев от коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Предвиденото в закона наказание за това престъпление е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.

Към днешна дата Общият брой на досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес, е 29.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!