Останки от френската подводница „Минерва“, която се води за изчезнала от 1968 г. с 52 души на борда, бяха открити след повече от 50 години край бреговете на френския град Тулон.

Отломките от подводницата са открити на 45 километра от Тулон в Средиземно море, на дълбочина от 2370 метра.

Американския кораб „Seabed Constructor“, който е пристигал в района миналия вторник е локализирал мястото на останките, а след това дронове на борда му са посочили къде може да се намира „Минерва“.

Seabed Consstructor
Seabed Consstructor

Корабът е собственост на американската частна компания „Ocean Infinity“, участваща в подобни мисии. Именно с този кораб беше открита аржентинската подводница „Сан Хуан“, потънала с 44 души на борда през 2018 г. край бреговете на Аржентина.

Военната подводницата „Минерва“ e потънала само за четири минути на 27 януари 1968 г. и въпреки многото издирвателни операции, така и не беше открита. Миналия октомври семействата на изчезналите членове на екипажа поискаха подновяване на търсенето.

Причините за потъването на „Минерва” все още не са изяснени, като версиите са няколко – от авария, до сблъсък с кораб, взрив на ракета или на торпедо или инцидент с вентилационната система.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук