Александър Македонски е умрял от некроза на панкреаса, а не от малария, коремен тиф или пневмония, както се смяташе по-рано. Това заключение направиха учени от университета „Аристотел” в Гърция.

В проучване, започнало през 1995 г., експерти внимателно анализирали симптомите на болестта и последните дни на македонския цар, описани от древните историци.

Александър Македонски умира на на 13 юни 323 г. пр.н.е. Според автора на изследването, почетен професор по медицина – д-р Томас Герасимидис, причината за смъртта на великия пълководец е тежък сепсис, причинен от остра панкреатична некроза. Това заболяване от своя страна се развива поради жлъчнокаменна болест, както и пристрастяването на командира към тежки храни и алкохол, каза професорът.

„Появата на симптомите се характеризира със силна болка в корема след обилно хранене и вино, придружена от треска и ежедневно прогресивно влошаване в продължение на четиринадесет дни.“, се казва в проучването.

След като анализираха творбите на древногръцките историци, Герасимидис и екипа му категорично са отхвърлили други версии за смъртта на Александър, включително малария, пневмония, коремен тиф и Западнонилска треска.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!