Тракийски гроб от IV век преди Христа част от некропол, е открит по време на тазгодишните археологически проучвания във „Френкхисар”, някогашен средновековен квартал на Велико Търново.

На мястото е открита урна, която според антропологичния анализ е съдържала останките на мъж и жена. Това казаха днес ръководителят на разкопките под Царевец проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев от РИМ- Велико Търново по време на брифинг, на който представиха резултатите от тригодишните проучвания в средновековния квартал.

Ранновизантийска базилика от V-VI век и некропол с три гроба в близост до нея са открили археолозите във „Френкхисар”. Археолозите предполагат, че жената в единия от гробовете е била от знатен произход, тъй като тя е била забрадена с покров с фини златни нишки. Подобна фина изработка на забраждане не е позната досега на историческата наука.

Археолозите са разкрили и основите на средновековен манастир „Света Богородица“, които датират от времето на цар Иван Асен II. В един от гробовете в манастира е открита тухла с част от библейски текст, положена под главата на покойника, която свидетелства, че там е погребан висш духовник.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!