Софийският градски съд не даде ход на делото срещу мръсния въздух в София. То е заведено от „Група за чист въздух“ срещу Столичната община

Причина за отлагането на делото за 20 май от 11:30 часа стана процесуална пречка и нередовно призовани свидетели.

„Ход не беше даден, защото се оказа, че има процедурни недостатъци. Двама от физическите лица, които са се присъединили към гражданското дело бяха нередовно призовани. По-важното е, че делото беше прекратено по отношение на едно от физическите лица, което е искало да участва, но заради неподписана молба, съдът прекрати делото за Анелия Пеева. Тя има възможност да обжалва решението на съда, но преди това то трябва да влезе в сила“, обясни адвокатът на ищците Александър Коджабашев.

Той подчерта, че е важно съдът да се произнесе и по отношение на твърдението на защитата, че всеки присъединил се към делото има статут на участник, а не е страна по делото и не би следвало тяхното неявяване да пречи на хода на делото.

Столична община трябва да бъде осъдена, за да предприеме изобщо някакви мерки за замърсяването на въздуха и да престане на допуска нарушения.

В това са убедени от гражданската организация „Група за чист въздух“, която преди две години заведе дело срещу Столичната община. Днешното съдебно заседание беше отложено обаче от съда за 20 май.

„С последното си становище по делото Столичната община се опитва да покаже на съда, че е свършила много по отношение на качеството на въздуха през годините“, посочват от „Група за чист въздух“.

В обединението влизат „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“, „Център за независим живот“ и адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Те обаче са категорични, че се залага на количеството на мерките за сметка на тяхното качество. Според тях липсват мерки за двата основни източника на замърсяването – транспорта и битовото отопление с твърди горива.

Сред основните обвинения са, че с начина си на управление общината не е предотвратила високите нива на замърсяване с фини прахови частици, не изпълнява задължението си за коректно информиране на гражданите за нивата на замърсяване и не предприема адекватни мерки за справяне с проблема.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!