Георги Киряков
на снимката: Политологът Георги Киряков снимка: БНР

В специално интервю за ДЕБАТИ.бг политическият анализатор Георги Киряков коментира провелия се вчера пленум на БСП, на който бе отхвърлено предложението на ръководството за подреждане на листата на социалистите за евровота, а лидерът на ПЕС бе включен в нея след гласуване на делегатите.

След новината, че името на лидера на ПЕС не присъства в първоначалния вариант на листата, той коментира, че БСП върви все повече към вождизъм. А след провелия се в негова полза вот Станишев заяви, че БСП е доказала, че е демократична партия.

Според анализатора Георги Киряков обаче в България няма партия, в която да не присъства вождизмът като елемент. Причината е, че се търси лидерът, който да води формацията.

„Една партия без вождизъм, без някакъв вътрешнопартиен култ към личността не би съществувала дълго време, особено в България. Тук виждаме, че и в дясно, и в ляво години наред се следва този модел. Търси се лидерът, който да изведе партията на върха на властовата пирамида. Това и в ГЕРБ се случва, и преди това в СДС, и след това в ДСБ с Костов. Вождизмът е част от задължителните атрибути на една партия. Естествено, демократизъм трябва да има в известна степен, защото пък това задоволява някакви нагласи на публиката на тази партия – на членовете и активните й симпатизанти.”

Според Киряков най-важната задача пред лагера на Нинова сега е да се гарантира, че Елена Йончева няма да бъде изместена от първото място в листата чрез преференциалния вот. Според анализатора е много възможно това да се случи с оглед на симпатизантите, които Станишев по традиция има в червения електорат.

А избирателите на БСП сега ще се консолидират и няма да има разцепление между тях поне преди евровота. Същото се отнася и до оставката на лидерката Корнелия Нинова – Киряков коментира, че тя няма да бъде поискана преди изборите през май. Дали това ще се случи след тях обаче зависи от резултатите, които БСП ще постигне.

Цялото интервю с Георги Киряков може да четете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук