Либийската национална армия (ЛНА), ръководена от маршал Халифа Хафтар, потвърди загубата на военен самолет, отбелязвайки, че самолетът би могъл да бъде унищожен от конкурентното либийско правителство на националното споразумение (ПНС).

„Загубихме един от нашите бойни изтребители МиГ-21, след като пилотът загуби контрол над самолета и катапултира успешно. Може би самолетът е бил ударен от ракета, но няма пряко потвърждение“, каза говорителят на ЛНА Ахмед Мисмар на пресконференция.

В неделя военният говорител на ПНС Мохамед Гнуну каза пред „Спутник“, че силите, които са лоялни към ръководството на правителството, са свалили военен самолет, принадлежащ на армията на Хафтар.

Член на Либийската национална армия, командван от Халифа Хафтар, заяви, че той се отправя от Бенгази към Триполи, за подкрепа на войските там.

Миналата седмица ЛНА започна кампания за освобождаване на либийската столица от онези, които тя определя като „терористи“. Подкрепеното от ООН правителство в Триполи обеща да отвърне на удара. Организацията на обединените нации настоява двете сили да се въздържат от нападения над граждански цели. Според Световната здравна организация конфликтът вече е отнел живота на 120 души.

В продължение на години Либия е разделена между две правителства: източната част на страната се контролира от парламента, избран през 2014 г. и подкрепен от Либийската национална армия, ръководена от маршал Халифа Хафтар, а подкрепеното от ООН в Триполи Правителство на националното споразумение управлява западните части на Либия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!