След седем дни украинците ще застанат отново пред урните. Гражданите на Украйна трябва да решат дали искат да дадат на Петро Порошенко втори президентски мандат или да го заменят с комедианта и новоизлюпен политик Володимир Зеленски. Очакваният дебат между новоизгрялата политическа звезда и действащият президент не се състоя.

Претендентът не се яви и това е ход, който всеки може да тълкува както му хареса. Привърженицете на Порошенко биха казали, че Зеленски бяга от дирекно сравнение, а гласувалите за комика – че това е мъдър ход и отказ да се поемат рискове. Ние в България си спомняме подобна ситуация през вече далечната 2001 година, когато лидерът на новоучредената НДСВ Симеон Сакскобургготски избягна директните дебати със свое участие и в крайна сметка убедително спечели изборите. Разликата в украинската ситуация е само тази, че царят-премиер тогава даваше неизпълними обещания, но не отправяше призиви за словесни двубои, докато в Украйна инициативата за провалилия се диспут на стадиона дойде точно от претендента Зеленски.

Новоизлюпеният политик обаче не може да мине съвсем без да играе „в мача“, защото по закон между двамата трябва да има поне един пряк дебат. Очевидно е, че поне първоначално изглежда, че Порошенко би имал предимството на опита в него и въпросът пред Зеленски е как да минимизира щетите и да запази солидната си /според социолозите/ преднина в предпочитанията на украинците. Той явно е избрал тактиката на отлагане до послидния възможен момент.

В последен опит да обърне резултата в своя полза, Порошенко прекара изминалата седмица в безплодни напъни да подмами Зеленски на директен дебат. Като по-обигран оратор и политик, президентът вероятно би изглеждал по-подготвен за открита вербална битка, особено ако бъде подкрепян от приятелски настроена публика. Най-новите проучвания на общественото мнение от тази седмица обаче дават малка надежда на настоящия държавен глава, че ще запази поста си. Данните показват, че 61 процента от украинците, които възнамеряват да участват във вота, ще пуснат бюлетина за Зеленски, и само 24 на сто ще подкрепят неговия опонент.

Двамата участници в президентския балотаж са задължени по закон да проведат поне един дебат, излъчван на живо по украинската национална телевизия. От миналата седмица Порошенко настоява за възможно най-ранна дата. Зеленски обаче няма да се хване. Той доста добре комбинира ролята си на алтернатива на статуквото с нежеланието да рискува да се покаже в слаба позиция. Така предизвикателството към държавния глава словесната битка да се проведе на стадион „Олимпийски“ в Киев дойде от него, но той остави Порошенко сам на стадиона, като го постави в глупавата ситуация да прави еднолично шоу, за което трябват поне двама. Порошенко, поради по-слабата си позиция, нямаше избор, освен да приеме всяко предзвикателство, независимо откъде идва. И държавният глава пое хвърлената ръкавица.

Това, което екипите на двамата опоненти не успяха да договорят обаче беше датата и часа на „дербито“. Порошенко настоя за неделя – 14 април, в 14:14 часа, и наистина се появи в уречения час с тълпа поддръжници на централния вход на стадиона. Трябва да се отбележи фактът, че по същото време спортното съоръжение беше домакин на съвсем друго събитие.

Очаквано трибунката на Зеленски пред стадиона остана празна, след като украинският президент прекара близо час в очакване комикът да се появи на сцената. Междувременно Порошенко „убиваше“ времето като повтаряше лозунги от кампанията си и отговаряше на въпроси. След час той и тълпата негови привърженици влязоха на стадиона, който вече бе опразнен, но събитието си се беше превълнало в един рутинен митинг в подкрепа на президента.

Зеленски така и не дойде. Навремето и Симеон Сакскобупгготски предпочиташе да праща по предизборните студия своите така наречени експерти и това му донесе успех. Зеленски не може да направи това, тъй като се състезава практически мажоритарно. Това всъщност го улеснява, тъй като е актьор и цялата му кампания бе изградена на основата на личното му обаяние и изяви, излъчвани под всякакво форма от канала „1+1“, собственост на Игор Коломойски – мастит украински олигарх и личен противник на президента Порошенко. Разбира се, комикът-политик и олигархът отричат да имат някаква друга връзка, освен делова, но програмата на канала, пълна с филми, предавания и най-различни изяви на Зеленски и очевидно изцяло посветена на популяризирането на личността му през последните месеци, поражда съмнения не само у част от украинците, но и сред някои от западните партньори на Киев.

Дебатът, който се изисква от закона, вероятно ще се състои в петък, един ден преди втория тур на изборите. Очевидно е, че той ще е и последен. Зеленски правилно е решил да направи само минималното, колкото да не се наруши законът, и да не дава много време на някои от гласападавателите да „узреят“ за убеждението, че един неопитен политик трудно ще преведе страната през сложния период, в който тя се намира.

В твърде благоприятната за комика ситуация преди балотажа само някакво рязко сътресение може да го спъне по пътя към президентството /поне така казват социолозите/. От негова гледна точка „бягането по тъча“ от директен сблъсък с Порошенко не може да предизвика такова събитие, докато един ранен катастрофално завършил дебат може. Затова ще го „изиграе“ чак накрая. За да не възникнат неудобни въпроси и теми, на които обществото да реагира енергично и да се наложи да им се отговаря в дните преди втория тур, с всичките възможни последствия. Сега няма да има време за нищо.

В петък пред Порошенко стои единствено възможността да бъде блестящ и разгромяващ. Но най-вероятно и това няма да го спаси. Народът, изглежда, вече си е намерил нов любимец, както българите през 2001 година, а когато това стане, разумните доводи имат малка тежест. На което май залага и Володимир Зеленски.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук