Страните от Европейския съюз дадоха окончателно разрешение за започване на търговски преговори със САЩ след месеци на забавяне поради съпротива от страна на Франция.

Мнозинството от правителствата на ЕС гласуваха в подкрепа на мандатите за преговори, предложени от Европейската комисия, като Франция гласува против, а Белгия се въздържа, предава Спутник.

Според докладите, Европейската комисия иска да започне преговори по две предложения: първото е да се намалят тарифите за промишлени стоки, второто е да се улеснят компаниите в представянето на своите продукти в съответствие със стандартите на ЕС и САЩ.

На 11 април Европейската комисия получи първоначално разрешение от представителите на държавите-членки за започване на преговори, целящи да подобрят търговските отношения между САЩ и ЕС.

Докато други държави-членки подкрепиха мандатите, Франция се противопостави. Париж искаше да изключи земеделието от преговорите и да обсъди разпоредбите за изменението на климата.

Тарифната война между САЩ и Европейския съюз избухна миналата година, когато американският президент Доналд Тръмп наложи по-високи мита върху вноса на стомана и алуминий. Европа отговори с контратарифи върху редица американски стоки.

Непосредствено след последното решение за отлагане на Брекзит до 31 октомври американският президент Доналд Тръмп коментира в Туитър, че ЕС е „брутален търговски партньор на САЩ, но това ще се промени“.

Още след встъпването си на президентския пост Тръмп започна да води протекционистка политика спрямо американската търговия с други държави. И в момента продължават преговорите между Вашингтон и Пекин за сключване на ново търговско споразумение след като двете мегаикономики си налагаха търговски мита в продължение на месеци.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!