летните сараи на Доган, на плаж Росенец

Административният съд в Бургас отложи делото за плажа в парк Росенец за 21 април. Причината е липсата на експерти, които да извършат назначените от съда две експертизи – геодезическа и техническа.

Те трябва да установят дали има плаж пред лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган или това е земеделска земя. От БАН са съобщили, че не разполагат с геолог. Сега се търси друг от СУ ”Климент Охридски”.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти.

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законноустановения срок, е подадена жалба от фирмата „Стрейтлайн”, приближена до Ахмед Доган, срещу вписването на плажа пред летните сараи като такъв. Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а “естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти”. На плажа има и незаконна двуетажна постройка.

„Моите клиенти имат собственост там и тази собственост се засяга. Сградата попада вече в територията на плажа. Всички знаем, че на територията на плажа не може да има сграда и е нормално да възразим. На територията на плажа има сграда, а всички знаем, че на плажа не може да има сграда”, заяви адвокатът на фирма „Стрейтлайн” Иван Цанев.

Адвокатът на службата по кадастър Цена Вичева обясни, че фирмата обжалва самата процедура, по която плажът е нанесен на кадастралната карта. „Становището на кадастъра е, че това е плажна ивица. Ние сме го нанесли като съществуващ плаж и заповедта е факт”.

През януари на плажа се проведе акция по скубане на трева. Според организаторите на събитието от ОЗБГ някой е залесил малката ивица с райграс, като целта е да се докаже, че плажът всъщност не е плаж, а земеделска земя.

 Проектантът на т.нар. летен сарай на Ахмед Доган на Росенец – Калин Тихолов, обжалва пред съда решението за вписване на ивицата до резиденцията като плаж в кадастралните карти. Това твърди в свое официално съобщение партия „Да, България“, чийто председател е бившият правосъден министър Христо Иванов.

Именно неговата „акция“ на плажа през лятото на 2020 година даде началото на големите протести срещу сегашната власт и конкретно с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!