Биляна Петрова и Десислава Иванчева
на снимката: Биляна Петрова и Десислава Иванчева

Подсъдимите за подкуп от 70 000 евро бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова от днес са под домашен арест.

Това реши Спецсъдът, който гледа днес мярката на двете. Мотивът на съдиите е влошеното здравословно състояние на Иванчева, както и липсата на опасност двете да се укрият.

Решението подлежи на обжалване от Специализираната прокуратура.

Съдия Иво Хинов за втори път решава да постави под домашен арест подсъдимите, отчитайки заключенията на експерти, според които от една страна двете жени се намират в лошо психическо състояние, а от друга – това нарушава способността им да участват активно в защитата си, което е тяхно право.

След предишното решение на Специализирания съд, Прокуратурата обжалва и Апелативният специализиран наказателен съм реши, че няма да пусне двете жени от ареста. Мотивът за решението на втората инстанция беше, че ако са на свобода, двете жени можели да повлияят на свидетели по делото.

Въпреки това нямаше убедителни данни Иванчева и Петрова да се укрият и да извършат ново престъпление, ако са на свобода. Именно една от двете предпоставки трябваше да е налице, за да остане в сила най-тежката мярка за неотклонение.

При първото решение на съдия Иво Хинов двете дами да излязат под домашен арес, третият обвиняем по делото – Петко Дюлгеров също получи такава мярка. Прокуратурата обаче не я обжалва пред апелативния съд.

Припомняме, че кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана при показна акция в центъра на София на 17 април 2018 г.

Повод за нея бе разследване за подкуп, даден ѝ от строителен предприемач, а по информация на разследващите Иванчева е била задържана със 70 000 евро, които са част от по-голяма сума, поискана за издаване на строително разрешително.

Часове тя бе държана с белезници до автомобила си, паркиран пред сградата на Министерството на спорта, докато разследващите извършваха обиск.

От април Десислава Иванчева се намира в ареста, а междувременно съдът я отстрани от поста кмет на район „Младост“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук