Полицията в Хонг Конг използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите в пореден ден на масово недоволство.

Над 100 кандидати на Демократическата партия за областния съвет в Хонг Конг проведоха среща с електората в парка „Виктория“. Полицията призова тълпата да се разпръсне, защото митингът не беше уговорен. Тогава тя използва сълзотворен газ.

Някои кандидати влязоха в диалог с органите на реда, надявайки се, че няма да им попречат да проведат митинга. След като полицията влезе в парка, член на Законодателното събрание се обърна към тях и поиска полицията да даде време на аудиторията да се разпръсне.

Масови протести, провокирани от закона за екстрадицията, се провеждат в Хонконг от началото на юни. Правителството на Хонг Конг предложи изменение на съществуващия „Закон за заподозрените нарушители“.

Противниците на законопроекта обаче смятат, че това ще подкопае независимостта на съдебната власт в Хонконг в съответствие с принципа „Една държава, две системи“ и ще позволи на централното правителство да се бори срещу хора, които се противопоставят на властите.

След мащабни протести властите в Хонг Конг направиха отстъпки, като обявиха неопределеното спиране на разглеждането на измененията. Противниците на законопроекта обаче бяха недоволни и поискаха пълното му отхвърляне, като поставиха ултиматум пред властите, който не беше удовлетворен. Протестите, все повече придружени от насилие и сблъсъци с полицията, продължават.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!