извънредно заседание министър

Отменена е забраната за групови събирания на повече от 15 души, въведена заради пандемията от Covid-19. Това съобщи на брифинг тази сутрин здравния министър в оставка проф. Костадин Ангелов.

„Няма нито една област в червено заради много заразени с COVID-19, излекуваните са два пъти повече от заразените. Средната заболяемост се движи между 150 и 300 на 100 000 човека.“, заяви Ангелов.

„Данните за брой тестове и заболели са реални и не са изкривени. Вече познаваме ясно белезите на ковид инфекцията. Видяхме много от практиката и знаем кои числа да гледаме. Спокойни сме, но много зависи как ще се управлява пандемията с всички мерки, които трябва да бъдат евентуално разхлабвани или затягани. Най-важно е ваксинационният процес да продължи със същата сила“, каза още здравният министър.

Ангелов обяви, че предпочитаната ваксина у нас е на Пфайзер и в момента има достатъчно ваксини, а в последната седмица на май идва голяма доставка от още около 400 000 дози.

„Следващият премиер ще решава какво да се случи с щаба. Ясен белег е, че излизаме от третата вълна, това е огромно постижение, с нисък индекс на строгост на мерките“, каза министърът в оставка.

„България е безрискова зона за туристите. Затова сме написали правила как се влиза у нас“, посочи Ангелов и добави, че очакваме скоро регламент за цифрови сертификати. Той припомни, че институтът „Роберт Кох“ е извадил страната ни от списъка с високорискови държави.

Няма генетичен вид на вируса, на който ваксините да не действат, каза директорът на центъра по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група, обясни Кантарджиев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!