проф. Кантарджиев орден
На снимката: Проф.Тодор Кантарджиев

 

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов дадоха брифинг за актуалната епидемична обстановка.

До момента в България не са установени индийски, южноафрикански, бразилски варианти на вируса, докладва проф. Тодор Кантарджиев. Следим мутациите на коронавируса в България много внимателно. Всяка седмица се изследват около 400 щама на положителни проби, което прави 5-6% от положителните PCR проби от цялата страна.

 

„Слава богу, освен британският вариант, който в момента е 100% в България, не сме уловили индийски, бразилски и южноафрикански. За съжаление, в наши съседни държави има засечени внос на такива случаи“, уточни той.

 

Проф. Кантарджиев посъветва всеки, който се връща у нас от страни, където има такива щамове, да спазва стриктно карантинните мерки и да не се събира веднага с много хора.Той обясни, че коронавирусът мутира четири пъти по-малко от вируса на СПИН-а и осем пъти по-рядко от този на грипа.

 

„Мутациите са случайни явления, а не се предизвикват от нещо. За да бъдат утвърдени и да се превърнат в нов вариант, трябват няколко причини. Една от тях е, когато имунизацията не се прави за кратко време. Именно затова ЕС направи всичко възможно, така че страните да започнат по едно и също време и с много бърз темп да се провежда ваксинацията“, поясни проф. Кантарджиев.

 

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов съобщи, че вчера е свалил ограничението до 15 души за групови събирания и тържества като сватби, балове и пр.

„Има възможност да продължим зелените коридори и след 9 май, това зависи от броя дози, с които разполагаме“, каза Ангелов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!